marți, ianuarie 31, 2023
AcasăAgenda ZileiUPDATE: USR - modificarea Codului Penal va declanșa o criză socială fără...

UPDATE: USR – modificarea Codului Penal va declanșa o criză socială fără precedent

Modificarea Codurilor penal şi de procedură penală ar crea în România o criză socială fără precedent, care ar acoperi cu totul perspectiva preluării Preşedinţiei ţării noastre la Consiliului UE, este de părere Dan Barna. 

„A fost o discuţie consistentă, am stat aproximativ 80 de minute. Tema a fost evident cea pe justiţie, dar, în egală măsură, am accentuat şi acest element important – România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziţie de politică externă pe care statul nostru a avut-o de la Principatele lui Alexandru Ioan Cuza până acum. Şi din această perspectivă, o ordonanţă de urgenţă considerăm că ar crea o vulnerabilitate de mesaj, care pe perioada Preşedinţiei va fi permanent adusă în discuţie”, a afirmat Barna într-o conferinţă de presă. 

Ora 12.44

Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România a solicitat premierului Viorica Dăncilă o audienţă în regim de urgenţă pentru a discuta despre planul Guvernului de a modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul penal şi Codul de procedură penală. 

„Juriştii grupului USR au realizat o analiză asupra modificărilor recente ale legislaţiei penale care, deşi au fost declarate constituţionale de către judecătorii Curţii Constituţionale, nu sunt oportune şi vor pune în pericol siguranţa naţională. Nu există nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală prin OUG, ambele coduri trebuie dezbătute în Parlament, aşa cum este normal într-un stat democratic”, potrivit solicitării trimise premierului de preşedintele USR, Dan Barna. 

Modificarea Codului Penal, pe recomandări

USR reamintește că Uniunea Europeană şi în special Comisia de la Veneţia au recomandat României ca legile de modificare a Codului penal şi de procedură penală să fie dezbătute cu specialiştii în domeniu şi întreaga societate civilă. 

Audienţa solicitată de USR are drept scop prevenirea unei ordonanţei de urgenţă care va produce efecte grave imediat după adoptare. „Această ordonanţă ar fi neconstituţională, în condiţiile în care modificările Codului penal şi Codului de procedură penală sunt încă în dezbatere în Parlament. Vă rugăm să acceptaţi întrevederea propusă şi să ne anunţaţi momentul şi locul convenabile. Avem încredere că premierul României, în ierarhia priorităţilor sale, aşează întotdeauna pe primul loc cetăţenii şi nevoile acestora şi respectă Constituţia”, se mai arată în document. 

Alături de Dan Barna și Viorica Dăncilă, la întâlnire va mai participa și ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Întâlnirea are loc în contextul anunţului făcut de premier cu privire la oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă referitoare la Codurile penale.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate