miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiCîțu: Creșterea pensiilor se va face. Sunt bani la buget

Cîțu: Creșterea pensiilor se va face. Sunt bani la buget

Banii necesari pentru creşterea pensiilor cu 40% sunt incluşi în bugetul pe anul acesta, legislaţia este respectată, iar o modificare a actului normativ ar fi posibilă numai dacă ar exista riscul ca România să intre în recesiune, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. 

„Să presupunem că există riscul ca România să intre în recesiune. Nu vă interesează că ar da faliment zeci de mii de firme şi că ar intra oamenii în şomaj? Dacă România intră într-o criză economică, avem mai multe probleme: o să avem şomaj, o să avem bani mai puţini la venit. Banii sunt în buget, legislaţia este respectată”, a precizat Cîţu.

Potrivit ministrului, PSD a aprobat legea cu privire la majorarea pensiilor fără sursă de finanţare, cu un impact negativ de 24 de miliarde de lei în bugetul pe anul acesta.

„În legea pensiilor – şi aici vedeţi iresponsabilitatea şi incompetenţa celor de la PSD, pentru că au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ de 24 de miliarde de lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget. Despre asta vorbim. Acesta este efectul. Deci 2,5% din PIB, să faci rost de bani şi să plăteşti doar la pensii suplimentare. Ştiţi cât este gaura pe care ne-au lăsat-o pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape. Deci, au aprobat o lege fără sursă de finanţare, nu este asumată. Este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră”, a susţinut ministrul Finanţelor.

Creșterea pensiilor se va face, chiar dacă BNR a avertizat 

Ministrul a spus că majorarea pensiilor se va face, chiar dacă guvernatorul BNR a avertizat că aceasta nu este tocmai normală.

„Domnul guvernator este un economist foarte bun şi domnia sa se uită, din punctul de vedere al presiunilor pe buget, nu numai pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung. Domnia sa înţelege foarte bine ce înseamnă această presiune, această lipsă a surselor de finanţare în legea pensiilor – 24 de miliarde în 2020. Deocamdată, legea spunea foarte clar – banii sunt acolo pentru pensii. Domnia sa a explicat un scenariu, nu poţi să fii de acord cu un scenariu”, a subliniat vorbitorul.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate