Fiica cea mare a ministrului Petre Daea, Larisa Elena Popescu, a făcut recent un scandal uriaș la sediul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Ilfov-București și a amenințat mai mulți inspectori acuzându-i de abuz după ce aceștia, în urma unui control, au constatat că beizadeaua ministerială depozitase zeci de basculante cu deșeuri pe malul unul lac concesionat din Crevedia-Dâmbovița.
Iritată de concluziile inspectorilor SGA, fiica ministrului Daea, patron și administrator al firmei SC Piscicultorul SA, le-a cerut inspectorilor să înceteze orice control la firma ei și a refuzat să semneze procesul verbal în care se consemnase, dincolo de realitatea de pe terenul acoperit cu gunoi, și o amendă usturătoare.
În paralel, inspectorii Gărzii Naționale de Mediu, sesizați și ei, au constatat în plus și alte încălcări ale legii de către Larisa Elena Popescu, în calitate de administrator al firmei Piscicultorul și au anunțat aplicarea unor amenzi aproape la fel de enervante pentru fiica de ministru. Ulterior, Larisa Elena Popescu a contestat, la Judecătoria Răcari, printr-o plângere contravențională, Procesul verbal încheiat de inspectorii SGA Ilfov, dar s-a plâns și la Secția de contencios administrativ a Tribunalului București, într-o acțiune cu obiect ”obligare emitere act administrativ”.
Care era, de fapt, realitatea de pe teren?
La începutul lui octombrie anul trecut, în mai multe locuri de pe malurile bălților din Crevedia au fost depozitate zeci de basculante de moloz (fier beton, plastic, blocuri de beton, azbest etc), provenite din demolarea unor clădiri, printre care și a unei hale industriale care se produceau substanțe chimice pentru construcții.
Astfel de depuneri au fost consemnate, prin sesizări oficiale adresate autorităților competente, atât pe malul drept al lacului Crevedia 7, în dreptul complexului rezidențial Austrian Village, cât și pe malul stang al Lacului Buftea, în zona Zmeului-Crevedia, inclusiv lângă Biserica Rebegești.
Dacă în zona lacului Zmeul, inspectorii de la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Dâmbovița au dat amenzi de aproximativ 40.000 de lei firmelor care au depozitat deșeurile (o firmă de construcții și o firmă careia îi subcontractase colecatarea deseurilor), acestea curățind apoi locul și readucându-l la forma inițială, în cazul lacului Crevedia 7 situația era diferită pentru că deșeurile nu fuseseră aruncate la întâmplare, ci în scopul construcției ilegale de către administratorul firmei Piscicultorul a unui drum pe malul lacului.
Cel care sesizase autoritățile a atras atentia în primul rând asupra unui posibil dezastru ecologic în zonă, deșeurile provenind, conform sesizării, din demolarea unei hale industriale în care s-au produs anumite substanțe chimice.
”Vă aducem la cunoștință un dezastru ecologic ce este pe cale să se întâmple. În localitatea Crevedia, județul Dâmbovița pe luciul de ape al Lacului Crevedia 7 pe partea dreapta a firului de apă a început de două zile construcția unui așa zis drum cu o lățime de peste 6 metri care a luat din luciul de apa. Pentru aceasta au fost aduse și descărcate zeci de basculante de moloz obținut în urma demolării, conținând blocuri de beton, azbest, plastic, fier beton etc. Acest moloz a rezultat din demolarea unei hale industriale în care se produceau substanțe chimice pentru construcție, pereții și resturile rezultate fiind probabil infestate cu aceste substanțe care acum se vor scurge în apă.(…) Menționăm că această intervenție are loc în mijlocul unei zone rezidențiale, zeci de familii riverane fiind afectate. Sunt călcate astfel în picioare legile de protecție a mediului, legislația specifică Apelor Romane, efectul fiind deja vizibil asupra faunei și florei din zonă” – se afirmă în sesizarea transmisă autorităților.
Sesizarea a fost înregistrată oficial la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Dâmbovița și la Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița pe 10 octombrie 2018, iar la Sistemul de Gospodărire a Apelor Dâmbovița pe 12 octombrie.
Lacul Crevedia 7, alături de numeroase alte lacuri din Dâmbovița și Ilfov, care acoperă o suprafață totală de peste peste 500 de hectare, se află de aproape două decenii în exploatarea și administrarea firmei de familie a ministrului Petre Daea, SC PISCICULTORUL SA.
E de înțeles așadar de ce, la mai bine de o săptămână după depunerea munților de gunoi pe malul lacului și chiar în ziua in care la SGA Ilfov a fost înregistrată oficial sesizarea privind depunerea molozului, fiica ministrului a reușit să obțină rapid de la Primăria Crevedia un certificat de urbanism care i-ar fi justificat post factum actiunile, în el fiind prevăzută inclusiv construcția unui ”drum de contur în jurul Acumulării Crevedia VII”.
Primii care au răspuns sesizării au fost inspectorii de la SGA Ilfov-București, care s-au deplasat pe 15 octombrie în zona afecatată de pe malul lacului Crevedia 7 și au constatat că sesizarea se confirmă.
Într-un răspuns trimis pe 20 noiembrie 2018 autorului sesizării, inspectorii SGA Ilfov au confirmat că, în urma controlului făcut de ei, ”pe malul drept al acumulării Crevedia VII, în dreptul Complexului rezidențial Austrian Village, s-au constatat depuneri recente de materiale rezultate din demolări pe o lungime de aproximativ 150 m, o lățime de 6 m și înălțime de aproximativ 2m de la luciul apei”, iar ”pe malul stâng, în zona barajului, existau deja depuneri mai vechi, constând într-un amestec de pământ și resturi vegetale(iarbă cosită), pe o lungime de aproximativ 20 m”. Inspectorii au precizat că deșeurile au fost depozitate acolo de către societatea Piscicultorul SA.
Ei au mai spus că, ”în urma controlului din teren, în 22.10.2018 a fost întocmit la sediul SGA Ilfov-București, în prezența doamnei Popescu Larisa Elena, administrator la SC Piscicultorul SA, Procesul verbal de constatare nr. 35RUC/22.10.2018, prin care s-a dispus ca măsură ”Aducerea terenului la forma inițială prin îndepărtarea depunerilor de materiale și pământ de pe malurile acumulării Crevedia VII”.
Larisa Elena Popescu a descins atunci la sediul SGA Ilfov cerând imperativ inspectorilor încetarea oricărui control la firma sa și invocând caracterul așa-zis abuziv al acțiunii acestora. Evident, ea a refuzat să semneze apoi procesul verbal. ”Doamna Popescu a refuzat să semneze Procesul-Verbal de Constatare, fapt pentru care acesta a fost trimis prin poștă spre înștiințare” – au consemnat inspectorii de la Apele Române.
Prin urmare, ca o consecință legală și firească a acțiunilor ”doamnei Popescu”, inspectorii mai anunță și ca firma acesteia a fost amendată corespunzător. ”Față de cele prezentate mai sus, SC Piscicultorul SA a fost sancționată contravențional, conform art 87, pct.18. din Legea Apelor nr.107/1996 cu modificările și completările ulterioare”
Contravenția menționată de controlorii SGA se sancționează, conform legii , cu amendă cuprinsă între 75.000 lei și 80.000 lei, adică de aproape 20.000 de euro!
În replică, pe 3 decembrie 2018, Larisa Elena Popescu, administratorul Piscicultorul SA a atacat în instanță la judecătoria Răcari, printr-o plângere contravențională, Procesul Verbal Seria ANAR nr.9097363/19.11.2018, în contradictoriu cu SGA Ilfov București și Administrația de Apă Bazinală Argeș-Vedea. Două zile mai târziu, aceleași două instituții din subordinea ANAR au fost chemate de administratorul Piscicultorul SA, în instanță, la Secția de contencios administrativ a Tribunalului București, într-o acțiune cu obiect ”obligare emitere act administrativ”.
Garda Națională de Mediu: două amenzi cuprinse fiecare între 35.000 lei și 40.000 lei.
În paralel cu inspectorii SGA Ilfov, dar independent de aceștia, la fața locului au venit și comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul General Dâmbovița care, în mod ciudat, nu s-au lăsat nici ei impresionați de explicațiile și actele oferite de fiica ministrului Agriculturii, Larisa Elena Popescu, patron și administrator al firmei Piscicultorul SA.
După ce au văzut că sesizarea făcută se confirmă, descoperind pe malul lacului Crevedia 7 ”aproximativ 400 mc de deșeuri provenite din construcții și demolări”, dar fără a identifica printre ele ”deșeuri contaminate cu substanțe periculoase”, comisarii Gărzii de Mediu au constatat că autorizația de Gospodărire a Apelor pentru Acumularea piscicolă Crevedia VII era expirată de trei ani, din 12 iulie 2015, motiv pentru care au decis aplicarea prevederilor art.88, alin 1, lit. b din Legea Apelor nr.107/1996, adică a unei amenzi cuprinse între 35.000 lei și 40.000 lei.
De asemenea, în timpul controlului, administratorul Piscicultorul SA, Larisa Elena Popescu, a prezentat un certificat de urbanism emis de Primăria Crevedia pe 12.10 2018, deci după demararea lucrărilor asa-zisei construcții de ”drum de contur” în jurul lacului Crevedia 7. In final, inspectorii au mai consemnat că ”societatea a desfășurat lucrări de amenajare drum contur, în jurul Acumulării Crevedia VII, comuna Crevedia, județul Dâmbovița, fără a deține acte de reglementare, în termenele stabilite de autoritate” și au decis aplicarea ulterioară a sancțiunii prevăzute de OUG nr.195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare, art.96, alin 2, pct 1, in termenul legal”. Asta înseamnă o amendă cuprinsă tot între 35.000 lei și 40.000 lei.
Ca măsuri obligatorii pentru firma Larisei Elena Popescu, comisarii au solicitat obținerea Autorizației de Gospodărire a Apelor și au interzis ”continuarea lucrărilor prevăzute în Certificatul de Urbanism nr.529 din 12.10.2018, în lipsa actelor de reglementare”.
Societatea PISCICULTORUL SA este deținută și administrată de fiica cea mare a ministrului Agriculturii Petre Daea din anul 2006 și are în concesiune peste 505 hectare de bălți piscicole în județul Dâmbovița, concesionate de o agenție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.
Printre acestea sunt Amenajările Piscicole Bilciurești–Pepiniera (25 ha), Butimanu- Crescătorie (179,3 ha), Butimanu-Pepiniera (17,36 ha), Colacu-Crescatorie (87,6 ha), Crevedia–Crescătorie (153,15 ha) și Crevedia-Pepinieră (25 ha).
SC Piscicultorul SA, care are ca obiect de activitate acvacultură în ape dulci are sediul in satul Crevedia, județul Dâmbovița și este o societate înființată în 1991, cu capital majoritar de stat, privatizată în anul 2001.
În anul 2006, înainte de preluarea controlului societății de către fiica lui Petre Daea, firma era deținută de Dimitrie Muscă (99,74%), Popescu Alexandru Ioan (0,003%), Popescu Viorica (0,003%), Nicolaiu Lucia (0,125%) și Manolache Dumitru (0,125%). În august 2006, Dimitrie Muscă cesionează toate acțiunile către Larisa Elena Popescu și se retrage din societate.
Interesant este faptul că, la acea dată, fiica senatorului (pe atunci) Petre Daea cumpără de la Dimitrie Muscă cele peste 161.000 de acțiuni la un preț de trei ori mai mic decât valoarea lor de inventar (0,91 lei față de 2,5 lei) și renunță și la încasare dividendelor pe anul 2006, iar ceilalți acționari au renunțat instantaneu la dreptul de preemțiune pe care l-ar fi putut invoca privitor la dobândirea acțiunilor care urmau a fi înstrăinate de patronul din acte, Dimitrie Muscă, către fiica lui Daea.
Dimitrie Muscă cel care i-a cedat lui Daea, pe un preț de nimic, firma Piscicultorul SA este astăzi unul dintre cei mai mari agricultori din România, el fiind patronul Complexului Agroindustrial Curtici. Conform presei de specialitate, fermierul multimilionar Dimitrie Muscă exploatează 7.650 ha, deține 2.200 de capete de vaci de lapte și de carne și avea, anul trecut, 40.000 porci.
Firma Piscicultorul este deținută astăzi de Larisa Elena Popescu (99.875%) și Nicolaiu Lucica (0,125%). Aici au fost angajate, de-a lungul timpului, atât actuala soție Camelia Luchian (fost director) cât și fiica cea mică a acestuia, Dana Florentina (Daea) Ștefan (fost asistent comercial). De menționat că actuala soție a lui Daea a fost și vicepreședinte la instituția care a concesionat firmei de familie, Piscicultorul, cele peste 500 de hectare de bălți piscicole, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.
Dealtfel, Ministerul Agriculturii a devenit un cămin generos pentru întreaga familie a ministrului, fiicele și soția acestuia fiind angajate aici sau depinzând de relația cu acest minister.
După ce în urmă cu mai mulți ani fosta soție a lui Petre Daea, Elena, semnala în mod public, conform presei, faptul că acesta, ca parlamentar PSD, a făcut presiuni ca amanta lui de atunci – actuala soție de azi, Carmen Luchian, să fie numită vicepreședinte la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, din subordinea Ministerului Agriculturii, în urmă cu mai bine de un an el a recunoscut public că și-a angajat și mezina, pe Dana Florentina Daea (Ștefan), la o altă instituție din subordinea Ministerului Agriculturii, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
El a susținut că e firesc, natural să-și ajute copilul sa-și găsească rostul în viață. ”Este un referent la o unitate subordonata ministerului. De cateva luni de zile este acolo. Este un adevar pe care nu il ocolesc si n-as avea de ce sa o fac. Si este un copil care ca si dumneavoastra asteapta sa-si gaseasca rostul in viata. Sper sa-l gaseasca, iar in ceea ce ma priveste, ca parinte, o ajut sa-l gaseasca, pentru ca e firesc, este natural„, a declarat atunci tata-ministrul Daea.