luni, octombrie 7, 2024
AcasăAgenda ZileiRadu Mazăre condamnat definitiv la 9 ani (exe). Borcea, doar 5 ani...

Radu Mazăre condamnat definitiv la 9 ani (exe). Borcea, doar 5 ani (exe)

Radu Mazăre a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 9 ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. 

Fostul primar al Constanței a fugit din România şi se află în prezent în Madagascar. Vestea nu este deloc bună pentru el, cu atât mai mult condamnarea pe care acesta a primit-o este mult mai mare față de cea pe care a primit-o de la Curtea de Apel București, în urmă cu un an și jumătate, când fusese condamnat la 4 ani cu suspendare.   

Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost și el condamnat la 5 ani închisoare cu executare în același dosar. Aceeași poveste este și la Borcea, care la instanța de fond fusese achitat. Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro. 

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în octombrie 2008, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. 

Pe lângă acesta au fost trimişi în judecată mai mulţi membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa, printre care:

  • Nicuşor Constantinescu – fost preşedinte al CJ Constanţa şi fost consilier municipal;
  • Constantin Racu – şeful Direcţiei Administraţie Publică;
  • Daniela Ramona Dospinescu – şeful Direcţiei Patrimoniu;
  • Ion Marica – şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii;
  • Dan Miron – fostul consilier municipal;
  • Cristian Tălpău – consilier juridic;
  • Nora Alina Chircă – consilier juridic;
  • Bogdan Ghiţulescu – consilier juridic.

Toți cei mai sus enumerați au fost acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. 

Notarul Jean Aurel Andrei, soţul preşedintei Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a fost și el trimis în judecată, în același dosar. 

Între noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul, notau procurorii DNA. 

„Patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro.În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătraţi”, au mai spus reprezentanții.

Prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi în această cauză s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro – prejudiciu în dauna municipiului Constanţa. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate