marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiDăncilă: Noile legi ale Justiției redau judecătorilor independența

Dăncilă: Noile legi ale Justiției redau judecătorilor independența

Noile legi ale Justiţiei din România le redau judecătorilor independenţa, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă care s-a aflat azi în plenul Parlamentului European.

„Noile Legi ale Justiţiei le redau judecătorilor independenţa. Niciun decident politic nu mai intervine în numirea şi revocarea judecătorilor. Independenţa e totală, nicidecum restrânsă şi vă asigur că avem bună-credinţă şi vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia”, a afirmat Viorica Dăncilă, la dezbaterea din Parlamentul European unde subiectul principal a fost România.

Dăncilă a prezentat poziția Guvernului cu privire la criticile aduse legilor Justiției, iar în timpul acestei prezentări, aceasta a afirmat că în ultimii patru ani, peste 3.000 de magistraţi au fost cercetaţi de DNA. 

Comisia de la Veneţia spunea că, în sistemul sovietic, Parchetul a reprezentat un mijloc puternic de a controla puterea judecătorească. În ultimii patru ani, peste 3.000 de magistraţi au fost cercetaţi de DNA”, mai spus Dăncilă. 

Dezbaterea pe noile legi ale justiției a avut și o parte bună 

Potrivit ei, jumătate dintre magistraţii din România au avut ani de zile dosare prin care, probabil, au fost influenţaţi să dea soluţii stabilite în afara sălii de judecată.

„Nu o spun doar eu, o spun cu multă îngrijorare asociaţiile de magistraţi din România. Prin astfel de dosare contrafăcute au fost înlăturaţi din funcţie un judecător al Curţii Constituţionale, un vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, patru judecători ai Înaltei Curţi, mai mulţi judecători de instanţe superioare, un procuror general, un şef de Parchet superior. În final, toţi au fost achitaţi sau dosarele au fost clasate, dar ei au fost înlăturaţi”, a explicat Dăncilă. 

„Există, totuşi, şi o parte bună a acestei întâlniri. Azi v-am informat pe toţi oficial despre abuzurile din România. De acum nu se mai pot ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre Justiţia din România fără a se vorbi şi despre aceste abuzuri, doar dacă se face un joc politic, fără nicio legătură cu Justiţia. Întrebaţi-vă de ce vi s-au ascuns aceste lucruri. De ce nu v-au spus nimic, dacă totul era legitim şi legal? Puneţi-vă aceste întrebări, înainte de a ridica piatra împotriva României”, a susţinut Viorica Dăncilă. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate