sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăDe frica CCR-ului pesedist: Săseanu și Popescu au fost numiți din nou...

De frica CCR-ului pesedist: Săseanu și Popescu au fost numiți din nou interimari la SRTv și SRR, dar pe ușa din dos a Parlamentului

Birourile permanente reunite (Bpr) ale Senatului şi Camerei Deputaţilor i-au numit, joi, pe Ramona Săseanu şi Liviu Popescu ca directori generali interimari ai Societăţii Române de Televiziune (SRTV) şi Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) pentru o perioadă de 60 de zile, informează Agerpres.

Ludovic Orban, președintele PNL și al Camerei Deputaților, a precizat că numirea a fost făcută pentru a asigura conducerea acestor instituţii în urma deciziei de neconstituţionalitate a Curţii Constituţionale.

Partidele de coaliție au ales această stratagemă de numire, pe ușa din dos, în locul celei normale, adică în plenul reunit al celor două camere, pentru a evita un nou atac la Curtea Constituțională, instituție controlată politic de PSD.

Miercuri, mai mulți parlamentari  ai coaliției de guvernare s-au retras din plenul reunit pentru a nu asigura cvorumul necesar noilor numiri și pentru a pregăti, astfel, mișcarea de joi, din birourile permanente.

„Constatăm că nu este cvorum. Faţă de această situaţie, vă amintesc dispoziţiile art. 46 alin. 8 din Legea 41/1994 privind organizarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune. În situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se reuneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc directori interimari”, a spus, miercuri, preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Scoaterea din joc a CCR, adică a gardianului intereselor PSD, l-a determinat pe liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, să anunțe că intenționează să atace să atace în contencios administrativ deciziile birourilor permanente reunite, deoarece nu a fost respectată procedura parlamentară.

Ramona Săseanu şi Liviu Popescu au fost numiţi pe 11 mai, de Parlament, pentru un  interval de 6 luni, directori generali interimari ai SRTv, respectiv SRR, după ce plenul a respins rapoartele de activitate şi conturile de execuţie bugetară pe anii 2017, 2018, 2019, ceea ce a dus la demiterea Consiliilor de Administraţie ale celor două societăţi.

Ulterior, la sesizarea PSD, CCR a declarat neconstituționale numirile celor doi directori interimari.

Instituția controlată de PSD a precizat, în motivare, că Parlamentul nu a făcut decât o interpretare eronată a normelor legale referitoare la procedura de numire a unor noi consilii de administraţie la SRTv şi SRR şi le-a aplicat cu încălcarea principiului constituţional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate