miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiDefrișări ilegale „ca-n codru”, în România: Controlul la transportul de lemn din...

Defrișări ilegale „ca-n codru”, în România: Controlul la transportul de lemn din pădure este aproape inexistent

Controlul la transportul de lemn la ieșirea din pădure și până la primul punct de transport este aproape inexistent, cu o pondere de sub 1%, a declarat Şerban Niculescu, expert păduri la WWF România

„Pe segmentul primei plasări pe piaţă, adică de la ieşirea din pădure şi până la primul punct de descărcare, controalele sunt aproape inexistente. Mai puţin de 1% din aceste transporturi sunt verificate de autorităţile competente. Ne dorim o schimbare de paradigmă prin care să reorientăm controlul la prima plasare pe piaţă. Acest aspect pe care l-am semnalat încă din 2017 este astăzi recunoscut şi avem un consens pe această reorientare din partea majorităţii factorilor interesaţi, însă este firesc să ne întrebăm: Dacă de mâine vom reorienta aceste controale către prima plasare pe piaţă, de unde ne apucăm de treabă?”, a mai spus reprezentantul WWF România.

Transportul de lemn la ieșirea din pădure rămâne necontrolat

Potrivit lui, astăzi, aceste controale sunt, probabil, de cele mai multe ori, realizate la întâmplare şi în anumite situaţii chiar reactiv în urma unor sesizări ale cetăţenilor. Uneori, avea orientarea acestor controale chiar discreţionar.

În luna februarie a anului trecut, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva României pentru nerespectarea Regulamentului European privind comerţul cu lemn. Motivarea acestei proceduri se referă la lipsa prioritizării controalelor pe baza unor criterii obiective şi transparente, precum şi la lipsa unui regim de sancţiuni capabil să descurajeze tăierile ilegale de pădure.

WWF România a creat şi testat, în noiembrie 2020, primul instrument care, prin monitorizarea video a transporturilor de lemn care ies din pădure, poate ajuta autorităţile să-şi prioritizeze controalele.

Rezultatele testărilor arată că exploatările ilegale continuă şi că ele nu vor putea fi prevenite eficient decât atunci când controlul se va concentra pe prima plasare pe piaţă a lemnului, notează WWF România.

România este cunoscută pentrui scandalurile legate de defrișări ilegale care au loc în pădurile țării, în timp ce autoritățile mimează că fac controale.

 

 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate