sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiRomânia va trebui să renunţe la utilizarea cărbunelui până în 2025

România va trebui să renunţe la utilizarea cărbunelui până în 2025

România va trebui să renunţe la utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie după anul 2025, în condiţiile în care este destul de probabil ca autorităţile de la Bruxelles să nu aprobe planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia la timp pentru plata fără penalităţi a certificatelor de emisii, spun reprezentanții Greenpeace. 

Comisia Europeană a anunţat deschiderea unei investigaţii aprofundate a ajutorului de stat pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia (CEO), la începutul lunii februarie.

„Nu e o veste bună, deşi autorităţile responsabile (Ministerul Energiei, Consiliul Concurenţei) şi compania au încercat să micşoreze importanţa investigaţiei europene, clasificând-o drept o etapă normală a procesului de analiză. În realitate, autorităţile adoptă faţa impasibilă a unui jucător de poker care e forţat să renunţe la o carte pentru a rămâne în joc. Aşa cum a anunţat recent vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe această carte la care se renunţă scrie cărbune”, arată Greenpeace.

Utilizarea cărbunelui va dispărea din producerea de energie

Lansarea unei analize amănunţite a unui ajutor de stat semnalează faptul că există dubii serioase din partea Comisiei asupra compatibilităţii dintre ajutorul de stat şi piaţa internă.

Pentru ca ajutorul de stat să fie aprobat, autorităţile române trebuie să aducă modificări substanţiale planului depus iniţial (ipoteza cea mai plauzibilă) sau, alternativ, şi puţin probabil, să aducă contraargumente solide pentru a răspunde obiecţiilor Comisiei Europene.

În caz contrar, Comisia va interzice implementarea planului de restructurare propus de CEO, calificându-l drept ajutor de stat incompatibil.

Consecinţele pentru CEO pot fi dezastruoase, din păcate cu repercusiuni pentru întregul judeţ Gorj. Aproximativ 36.000 de oameni şi familiile lor au un loc de muncă legat, direct sau indirect, de activitatea companiei.

„Declaraţiile liniştitoare făcute de oficialii români nu sunt tocmai exacte: marea majoritate a cazurilor de ajutor de stat sunt, de fapt, închise fără obiecţii în două luni. Totuşi, pentru cazurile ce prezintă o complexitate mare, investigaţia aprofundată este procedura abordată. Comisia Europeană va publica, cel mai probabil în următoarele săptămâni, decizia şi motivaţia de începere a investigaţiei, urmând apoi perioada de 30 de zile în care toate părţile interesate pot depune comentarii”, arată Greenpeace.

România, interzis la ajutor pentru Complexul Energetic Oltenia

Până la decizia finală a Comisiei Europene, Guvernul român nu va avea dreptul să acorde ajutorul de care CEO are nevoie.

Dacă o va face, CEO va fi obligată printr-o decizie legală să restituie ajutorul. Comisia Europeană nu are un termen formal pentru finalizarea unei investigaţii aprofundate, iar durata ei depinde de o multitudine de factori, precum complexitatea cazului, calitatea informaţiilor primite şi nivelul de cooperare cu statul membru implicat.

Prin urmare, cu toate presiunile venite din partea României, e destul de probabil ca investigaţia Comisiei Europene să nu fie finalizată în luna aprilie, critică pentru CEO, care trebuie să îşi achiziţioneze certificatele de emisii şi riscă penalităţi uriaşe.

„După cum am semnalat, planul pregătit de CEO şi susţinut de Ministerul Energiei nu este bun. Componenta de decarbonare este ridicolă – emisiile cresc – şi nu se respectă regulile de finanţare europene. Dacă planul nu este radical schimbat, CEO este condamnată. Ministerul Energiei are o singură şansă pentru a îndrepta răul făcut, altfel CEO o va lua pe urmele Complexului Energetic Hunedoara. Acest lucru trebuie evitat”, a declarat Vlad Cătună, campaigner la Greenpeace România.

Până la sfârşitul lunii aprilie, CEO trebuie să achiziţioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră corespunzătoare anului 2020.

Dacă nu va obţine acordul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat, se va aplica o penalitate de 100 euro/tonă de CO2 pentru nerespectarea obligaţiei de achiziţie a certificatelor.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate