Deputatul AUR de Mureş, Dan Tănasă, a criticat și el, joi, lipsa unei reacţii publice a preşedintelui Klaus Iohannis la „declaraţiile inacceptabile şi impardonabile” ale preşedintelui Ungariei, făcute luni la Kiev, în prezenţa premierului Florin Cîţu și a ministrului de Externe Bogdan Aurescu.
„La trei zile după declarațiile inacceptabile și impardonabile ale Președintelui Ungariei, făcute luni la Kiev, în prezența Premierului Florin Cîțu, Președintele României nu a avut nicio reacție publică. Preşedintele Ungariei, Janos Ader, a declarat la Kiev, în prezenţa lui Florin Cîţu, încă premier al României, nici mai mult nici mai puţin decât că România este stat ocupant în Transilvania, făcând referire la Trianon. România a „reacţionat” printr-un mesaj banal comunicat ambasadorului Ungariei la Bucureşti. În termeni diplomatici, reacţia Bucureştiului este una de slugă. Ministrul Afacerilor Externe nu l-a deranjat pe ambasadorul Ungariei să-l cheme la minister pentru a-i înmâna o notă de protest. Nu. S-a limitat doar să comunice un mesaj prin care îşi exprimă dezacordul. Atenţie, Bogdan Aurescu nu s-a deranjat nici măcar să iasă cu o declaraţie de presă. Grija autorităţilor de la Bucureşti a fost aceea de a deranja cât mai puţin partea maghiară. Ridicol!”, afirmă Dan Tănasă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Reacția Bucureștiului, susține deputatul Tănasă, trebuia să vină de la omologul lui Janos Ader, adică de la șeful statului român, nu de la un nivel inferior.
”Strict diplomatic vorbind, reacția României trebuia să vină de la omologul Președintelui Ungariei, adică de la nimeni altul decât Klaus Iohannis. Atunci când Ungaria iese cu o declarație la nivel de șef de stat iar România reacționează la nivel de ministru de Externe, nici măcar la nivel de Premier, România se poziționează inferior, la nivelul unei slugi.
Cum e posibil ca Președintele României să nu reacționeze la asemenea insulte aduse românilor? Cum e posibil ca Iohannis să nu reacționeze la o asemenea manipulare grosolană a adevărului istoric? Ale cui interese le apără de fapt Klaus Iohannis prin tăcerea sa asurzitoare în fața Ungariei?” – a scris Dan Tănasă pe pagina lui de Facebook.
Președintele Ungariei, János Áder, a comparat luni, în discursul ținut la Summitul de la Kiev, anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, prin care Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial au stabilit granițele Ungariei fără Transilvania, care se unise deja cu România, dar și fără alte câteva teritorii, realipite statelor vecine. Autoritățile române n-au avut până acum nicio reacție la declarația provocatoare și total lipsită de fundament a ungurului.
„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a spus preşedintele maghiar János Áder, în discursul de la summit-ul care a deschis seria de evenimente intitulată „Platforma Crimeea”.
Au şi maghiarii experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat, a afirmat preşedintele ungar.
”În istoria noastră de peste o mie de ani, am experimentat în mod repetat cum este atunci când o putere mare îşi suprimă vecinul şi nu ezită să facă uz de ameninţări sau violenţe armate pentru a-şi impune voinţa (…).
După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat” – a spus președintele Ungariei.
Premierul Florin Cîțu și ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, au asistat, muți, la declarațiile ungurului, fără a avea vreo reacție adecvată, nici în timpul, nici după terminarea summitului.
Singura reacție a fost un mesaj anemic transmis marți, de MAE, ambasadorului Ungariei la București, prin care România anunța că a considerat ”extrem de nepotrivit” mesajul din discursul președintelui Ungariei la Summitul privind lansarea platformei internaționale pentru Crimeea de la Kiev.