sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAdministrație publicăStenograme despre cum PSD refuză desființarea pensiilor speciale

Stenograme despre cum PSD refuză desființarea pensiilor speciale

Majoritatea parlamentară refuză introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a propunerii legislative privind desfiinţarea pensiilor speciale, a declarat deputatul USR, Silviu Dehelean.

Membrul Comisiei juridice şi secretar al Biroului permanent, prezintă mai multe stenograme parțiale în acest sens. 

După reacţia agresivă a lui Florin Iordache din această săptămână, deputatul Dehelean a repropus în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor introducerea pe ordinea de zi a propunerii USR pentru desfiinţarea pensiilor speciale.

Ca de fiecare dată în ultimele 6 (şase) şedinţe ale Biroului permanent, Puterea a inventat noi pretexte pentru a nu permite deputaţilor să voteze propunerea pentru desfiinţarea pensiilor speciale, anunţă deputatul Dehelean.

”Dincolo de imaginea generalizată a unor politicieni corupţi, există şi sentimentul reinventării claselor privilegiate în societate, după introducerea şi creşterea numărului de beneficiari ai pensiilor speciale. Împotriva corupţilor am propus referendumul #FaraPenali, iar pentru a combate această formă de discriminare financiară, USR a iniţiat o propunere legislativă pentru desfiinţarea pensiilor speciale.

Evident, Partidul Social Democrat se opune, susţinut de aghiotanţii de la UDMR şi ALDE, iar domnul Florin Iordache ne-a transmis tuturor, citez, să ne intre bine în cap că pensiile speciale trebuie să existe, şi nu doar pentru beneficiarii actuali ci şi pentru alţii, de exemplu pentru primari.

În ultimele şase şedinţe ale Biroului permanent al Camerei Deputaţilor am propus, cu fiecare ocazie, introducerea pe ordinea de zi a propunerii legislative privind desfiinţarea pensiilor speciale. Și tot de fiecare dată, majoritatea a inventat noi explicaţii – a se citi pretexte – pentru care nu acceptă ca o astfel de propunere să fie supusă la vot. Un grup de oameni din majoritatea parlamentară nu permit astfel supunerea la vot a unei propuneri legislative.

S-au constituit într-un fel de comitet de cenzură parlamentară care decide ce proiecte trebuie ignorate şi dosite prin sertare. Democraţia parlamentară a fost închisă în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, condus de preşedintele Liviu Dragnea şi vicepreşedinţii Florin Iordache şi Eugen Nicolicea.

Mai jos, Dehelean prezintă doar câteva extrase din stenogramele şedinţelor în care propunerea legislativă privind desfiinţarea pensiilor speciale a fost blocată de voinţa reprezentanţilor majorităţii PSD-ALDE-UDMR:

6 martie

Florin Iordache: Avem o solicitare din partea Grupului parlamentar al USR, referitoare la introducerea pe ordinea de zi a Biroului permanent a iniţiativei pentru abrogarea pensiilor speciale.

Eu vă propun… vreţi dumneavoastră? Numai puţin.

Domnul Dehelean, dar eu vă propun: Comitetul liderilor, rămâneţi, nu am o problemă să o… să fie introdusă pe ordinea de zi sub rezerva primirii raportului, că deocamdată nu avem raport.

Domnul Silviu Dehelean:

Da, noi îl solicităm apriori, este un an de când este în procedură parlamentară deja, de aceea solicităm să fie pusă pe ordinea de zi chiar dacă nu există raportul.

Domnul Florin Iordache:

Bun. Deci domnul coleg, eu vă propun aşa, Comitetul liderilor rămâne, sub rezerva primirii raportului să fie, prin… de acord, eu personal vă spun din partea, am spus-o şi aseară, noi nu susţinem, Grupul PSD, nu susţinem abrogarea acestor pensii speciale, ca să fie lucrurile…

18 martie

Domnul Eugen Nicolicea:

Rubrica Diverse, vă rog.

Deci, avem o solicitare din partea Grupului USR, care solicită introducerea pe ordinea de zi a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor a PL-x nr.166/2018.

Termenul de depunere a raportului e depăşit, acesta fiind stabilit pentru data de 19.04.2018.

Domnul Dehelean, v-aş ruga să-mi spuneţi care este problema.

Deci, repet: aţi solicitat să introducem pe ordinea de zi a Biroului un PL-x, propunere legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale.

Domnul Silviu Dehelean:

Aşa.

Domnul Eugen Nicolicea:

Aşa. Și…

Domnul Silviu Dehelean:

Și susţinem această cerere.

Domnul Eugen Nicolicea:

Păi şi susţineţi faptul că ea e la comisie şi termenul de depunere a raportului este depăşit.

Ce solicitaţi acum?

Domnul Silviu Dehelean:

Solicităm să fie introdusă pe ordinea de zi a plenului. Exact.

Domnul Eugen Nicolicea:

Bun.

Voturi pentru? Trei voturi.

Insuficiente.

20 martie

Domnul Eugen Nicolicea:

Solicitare din partea Grupului parlamentar USR privind introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale.

Deci, acest lucru nu a fost inclus pe proiectul nostru de ordine de zi, nu a existat o astfel de propunere, în schimb grupul respectiv poate să facă propunerea în cadrul Comitetului liderilor.

25 martie

Domnul Florin Iordache:

Solicitarea Grupului parlamentar al USR privind introducerea pe ordinea de zi a şedinţei a propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale.

Eu vă propun să lăsăm Comitetului liderilor discutarea, introducerea, pe ce poziţie şi aşa mai departe.

Deci, Comitetul liderilor să discute introducerea acestui PLx 166.

Observaţii? Nu. Aprobat. A! Vă rog! Nu… Vă rog.

Domnul Silviu Dehelean:

Da. Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

Știu că săptămâna trecută am făcut aceeaşi solicitare, adică Grupul USR a făcut aceeaşi solicitare, şi atunci l-aţi respins pentru că nu-l susţineţi, dar…

Domnul Florin Iordache:

Păi, nici acum nu-l susţinem! Credeţi că ne-am schimbat?!

Domnul Silviu Dehelean:

Până la urmă, acest proiect tot trebuie să intre pe ordinea de zi şi să ajungă la vot…

Domnul Florin Iordache:

Corect!

Domnul Silviu Dehelean:

… întrucât stă deja de un an în sertarele din Parlament şi am dori să ajungă pe ordinea de zi.

Domnul Florin Iordache:

Am înţeles. Bun.

În aceste condiţii, domnul Dehelean…

Domnul Silviu Dehelean:

Să-l citiţi, să vedeţi că e frumos! Este un proiect…

Domnul Florin Iordache:

Am înţeles.

Domnul Dehelean, supun, procedural, supun solicitarea dumneavoastră Biroului permanent.

Că noi nu susţinem şi am exprimat un punct de vedere, ni-l susţinem şi ne păstrăm punctul de vedere.

Cine e pentru introducere?

Sunt trei voturi. Insuficient.

A fost respins, dar mai încercaţi! Comitetul liderilor poate… Poate aveţi mai multe şanse acolo!

Mulţumesc.

27 martie

Domnul Florin Iordache:

Solicitare din partea Grupului USR privind introducerea pe ordinea de zi a propunerii PLx-ului 166 privind abrogarea pensiilor speciale.

Această solicitare a mai fost făcută.

Comitetul liderilor, vă rog să rămâneţi şi să stabiliţi.

Dacă Comitetul liderilor este de acord, o introducem.

Domnul Silviu Dehelean:

Da. Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

Am redepus această solicitare, în speranţa că vom reuşi să vă convingem să votaţi în sensul includerii pe ordinea de zi.

Dacă data trecută v-am îndepărtat temerile că s-ar referi şi la eliminarea pensiilor magistraţilor, în sprijinul depunerii sau introducerii acestei iniţiative pe ordinea de zi, aş vrea să vă spun că impactul ei bugetar a fost anul trecut de 9,5 miliarde lei noi, iar anul ăsta pensiile speciale ne costă în jur de 12 miliarde de lei noi. Și considerăm că ar fi foarte important să dezbatem pe marginea acestor pensii speciale şi să votăm înspre un sistem mai echitabil şi pe bază de contributivitate.

Vă mulţumesc.

Domnul Florin Iordache:

Da. Procedural, eu supun votului propunerea dumneavoastră, dar, repet, Comitetul liderilor…

Cine este pentru?

Vă rog să votaţi!

Trei voturi. Insuficiente”.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate