România stă dezastruos la toate capitolele economice, dar se încăpățânează să coloreze frumos un tablou economic ce devine tot mai negru, se arată într-un raport al Bancii Mondiale cu privire la țara noastră.
„Încetinirea exporturilor României către piețele europene, în principal, către Germania și Italia, ar putea afecta creșterea economică și investițiile. De asemenea, efectele negative ar putea fi amplificate și de incertitudinile legate de politicile fiscale cuplate cu restrângerea pieței de muncă. Parțiala decuplare dintre creșterea salariilor și productivitate, pune presiuni suplimentare pe deficitul de cont curent”, se arată în raport.
Pe termen mediu, politicile fiscale ar trebui reechilibrate de la creșterea consumului spre investiții, cu precădere din fonduri europene.
Economia României va crește pe termen mediu cu o rată mai mică decât în ultimii ani, reflectând condițiile din regiune, impactul măsurilor fiscale luate anul trecut, dar și criza de pe piața muncii. În acest contect, Banca Mondială prognozează o creștere de 3,6% în 2019, față de estimarea de 4,1% anul trecut și 7% în 2017.
De asemenea, oficialii Băncii Mondiale au remarcat faptul că majorarea economică a rămas puternică în 2018 (4,1% din PIB). Creșterea s-a bazat pe consumul intern (susținut de politica fiscală), în timp ce investițiile publice au subperformat.
În plus, consumul populației a crescut anul trecut cu 4,7% an la an, susținut de creșterea salariului minim, a pensiilor și a salariilor bugetarilor, dar investițiile au scăzut cu 3,2% față de 2017 din cauza performanței slabe a sectorului construcțiilor și încetinirii industriei.
Per total, se estimează că economia României va crește mai puțin decât s-a estimat și asta din cauza incertitudinilor legate de politicile fiscale incert, dar și din cauza forței de muncă ce devine tot mai inaccesibilă ăentru antreprenorii din România.
Banca Mondială a atras atenția și asupra Ordonanței de Urgență 114/2018, mai precis, asupra taxei pe lăcomie, taxă ce a fost impusă băncilor, măsură ce va încetini și mai mult creșterea economică. Instituția nu vede cu ochi buni nici faptul că România are șanse foarte mari să nu mențină deficitul sub 3%, așa cum s-a angajat că o va face.