PSD a trimis doi deținuți politic la consultările pe referendum cu președintele Klaus Iohannis, în timp ce reprezentanții ALDE nu au venit deloc. În cazul delegației PSD este vorba despre Marin Iancu şi Ioan Muntean.
Cei doi deținuți politic trimiși să reprezinte PSD la întâlnirea cu președintele țării au fost însoțiți și de deputatul Eugen Nicolicea.
Președintele, atac la PSD și ALDE
După consultările care au avut loc la Palatul Cotroceni, doar cu cei din PSD, șeful statului a afirmat că Justiţia a ajuns în situaţia de acum din vina PSD, de aceea România va avea referendum pe data de 26 mai.
„Justiţia a ajuns în situaţia în care este acum din vina PSD-ului. PSD-ul dă un asalt asupra Justiţiei constant, intens, de la începutul mandatului lor. PSD-ul este vinovat că despre Justiţie se discută foarte mult, foarte mult în termeni de îngrijorare şi de preocupare. Românii sunt îngrijoraţi, se tem că PSD-ul va subjuga politic Justiţia românească. Cum sunt convins că PSD-ul este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult, PSD-ul este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai bine”, a afirmat Klaus Iohannis.
Lipsa reprezentanților ALDE de la consultările organizate la Palatul Cotroceni nu a fost trecută cu vederea de către șeful statului.
„Ar fi trebuit tot astăzi să participe la consultări şi reprezentanţii ALDE. Ei nu au venit. ALDE nu este interesat de un dialog cu preşedintele României, nici de situaţia Justiţiei din România”, a spus Klaus Iohannis.
PSD va aviza favorabil referendumul din 26 mai
După consultări, Eugen Nicolicea a declarat că PSD va aviza favorabil solicitarea preşedintelui de a demara un referendum consultativ.
„Am precizat şi în calitate de vicepreşedinte al Camerei că Parlamentul, aşa cum a dat acel Aviz-hotărâre nr. 5/2017, va aviza favorabil solicitarea preşedintelui de a demara un referendum consultativ, care nu are efecte decizionale, cu recomandările făcute acolo, care nu erau altceva decât citate din Constituţie, din deciziile Curţii şi recomandările Comisiei de la Veneţia, rămânând preşedintelui dreptul de a-l demara, de a pune întrebarea şi responsabilitatea pentru această acţiune, Parlamentul neavând niciun fel de atribuţie efectivă în acest referendum”, a declarat deputatul după ce a plecat de la Palatul Cotroceni.
De ce a trimis PSD doi deținuți politic la consultările pe referendum
Deputatul PSD a menționat că social-democrații au dorit să fie reprezentați de către cei doi deținuți politic.
„Ținând cont că invitaţia preşedintelui a fost cu privire la problemele din Justiţie şi nu strict la referendum, reamintesc că, potrivit articolului 131 alineatul 1 din Constituţie, printre alte atribuţii Ministerul Public se ocupă de respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi în acest context, ţinând cont că Ministerul Public este condus de procurorul general, având în vedere discuţiile din spaţiul public, dânşii au considerat că în această perioadă de după 1989 nu ar fi fost chiar indicat ca de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să se ocupe o persoană care avea funcţia de procuror şi era cel care avea posibilitatea să libereze înainte de termen deţinuţii de la Aiud şi în mod abuziv, susţin dânşii, pe unele persoane le-a respins de mai multe ori, spre exemplu pe domnul Muntean de două ori, ba mai mult decât atât când a sesizat nereguli dânsul a fost încarcerat într-un regim special pentru că a calomniat organele puterii de stat”, a justificat Nicolicea prezența celor doi.
El a prezentat cele două propuneri de întrebări pentru referendum: „Fraţi români, este moral, legal şi constituţional ca la 30 de ani după Revoluţia sângeroasă anticomunistă din decembrie 1989 să se tolereze în funcţii înalte de conducere foşti torţionari? E normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist foştii torţionari să fie promovaţi în funcţii gigantice de conducere?”, a menţionat Nicolicea.
Surpriza UDMR pentru referendumul din 26 mai
Unii reprezentanți de vază ai UDMR vor îndemna electoratul maghiar să voteze la referendumul pe justiţie din 26 mai pe temele anunţate de preşedintele Klaus Iohannis. Acesta este și cazul Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR.
„I-am transmis preşedintelui punctul nostru de vedere care constă în aceea că vom susţine organizarea acestui referendum şi vom îndemna electoratul maghiar şi comunitatea maghiară să voteze la acest referendum pe temele anunţate de domnul preşedinte. Sigur, întrebările nu sunt încă cunoscute, dar evident că sunt din domeniile pe care dânsul le-a anunţat. Sunt domenii la care vom îndemna electoratul şi comunitatea maghiară să voteze cu DA”, a declarat Cseke Attila, într-o intervenție la RFI.
Potrivit lui, ar trebui ca această instituţie a ordonanţelor de urgenţă să dispară practic din procedura constituţională şi să fie prezentă, ca şi atribuţie a Guvernului, doar în situaţii de criză, de calamitate, de inundaţii, Doamne fereşte de război şi în timpul vacanţelor parlamentare.
„În toate celelalte situaţii de orice fel, nu doar pe domeniul justiţiei, noi propunem ca ordonanţele de urgenţă să nu mai poată fi folosite. Evident că pentru acest lucru, cât şi pentru majoritatea domeniilor sau temelor propuse de preşedintele României, este nevoie de o modificare a Constituţiei sau de o Constituţie nouă care să reglementeze aceste lucruri”, a mai spus senatorul UDMR.
Preşedintele Iohannis a avut ieri consultări cu PNL, USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, iar vineri cu o delegaţie a PSD, pe tema situaţiei din Justiţie.