sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAgenda ZileiCe i-au cerut PNL, PMP și USR lui Iohannis după întâlnirile de...

Ce i-au cerut PNL, PMP și USR lui Iohannis după întâlnirile de la Cotroceni

Liderii formațiunilor politice USR și PMP s-au întâlnit la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis pentru a discuta propunerile pe care le au pentru referendumul pe Jutiției din 26 mai.  

După consultările separate, avute cu șeful statului, cei de la USR au anunțat că susțin pe deplin referendumul.  

„Există o susţinere deplină şi neechivocă a USR pentru acest referendum, am discutat, evident, şi despre iniţiativa Fără penali, iniţiativă pe care preşedintele o apreciază, a şi contribuit iniţial la demararea ei şi chiar ne-a felicitat spunând că a fost o iniţiativă şi un efort grozav care a generat acest rezultat, referindu-ne la decizia Curţii Constituţionale care pune această iniţiativă pe traiectoria unei modificări reale a Constituţiei”, a declarat Dan Barna, liderul USR.

În egală măsură, i-au transmis preşedintelui că USR consideră că un mecanism de tip MCV la nivel european face parte din oferta noastră electorală pentru europarlamentare şi este un foarte bun instrument pentru a duce mai departe aceste principii ale statului de drept şi ale luptei anticorupţie la nivel european.

Potrivit lui Barna, România şi Bulgaria sunt singurele state unde acest instrument funcţionează şi este în continuare necesar acest instrument. 

PMP vrea mai puțini parlamentari și fără pensii speciale

Pe de altă parte, liderul PMP, Eugen Tomac, i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis ca la referendum să existe şi o întrebare care să vizeze fie reducerea numărului de parlamentari, fie eliminarea pensiilor speciale, fie revenirea la alegerea primarului în două tururi

„Am venit la Palatul Cotroceni cu trei propuneri, tocmai pentru că vrem să reuşească acest referendum şi credem că pe lângă întrebarea pe care preşedintele Iohannis o va formula cu privire la referendumul legat de justiţie, credem că mai putem adăuga încă o întrebare, care să implice modificarea unei legi imediat după referendum şi nu modificarea Constituţiei. Ştiţi că la referendumul din 2009 s-a propus desfiinţarea unei Camere a Parlamentului, lucru care viza modificarea Constituţiei. Tocmai de aceea noi am propus ca preşedintele să analizeze dacă doreşte să mai introducă o întrebare suplimentară din trei teme pe care noi le-am propus. Una vizează reducerea numărului de parlamentari la 300, 100 de senatori şi 200 de deputaţi”, a declarat Tomac, după ce a ieșit de la întalnirea cu președintele.

A doua temă vizează o întrebare pe care toţi românii ar înţelege-o, dacă sunt de acord cu eliminarea pensiilor speciale şi o altă temă, care sunt convins că preocupă o bună parte din societate, revenirea la alegerea primarului în două tururi. 

Liberalii vorbesc despre asaltul infractorilor

Asaltul infractorilor asupra independenţei Justiţiei trebuie să înceteze, sunt de părere liberalii.

„Trebuie corectate toate stricăciunile provocate de majoritatea PSD-ALDE asupra funcţionării normale a unei Justiţii într-o societate democratică. PNL este alături de preşedintele României şi va susţine cu toată forţa reuşita acestui referendum”, a afirmat Orban, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema situaţiei din Justiţie. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate