duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAgenda ZileiCSM cere Guvernului să abroge anumite dispoziții din OUG 7/2019

CSM cere Guvernului să abroge anumite dispoziții din OUG 7/2019

CSM cere Guvernului să abroge anumite dispoziții din OUG 7/2019 prin care au fost aduse modificări legilor Justiţiei, cu excepţia celor propuse de Consiliu. 

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transmiterea unei solicitări către Guvernul României în vederea abrogării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii. (majoritate: 12 voturi DA, 3 voturi NU, 1 vot NUL)”, potrivit minutei plenului. 

„Din punctul nostru de vedere şi din punctul meu de vedere, ordonanţa trebuie abrogată, în măsura în care excedează solicitărilor Consiliului Superior al Magistraturii. Consiliul a fost consecvent în solicitările sale, a făcut aceleaşi propuneri şi cu ocazia modificării legilor Justiţiei. Aceleaşi propuneri sunt, în principiu, menţionate şi în adresa pe care preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu acordul Secţiei pentru judecători, a înaintat-o Guvernului”, a declarat Bogdan Mateescu la finalul şedinţei plenului CSM, citat de Agerpres

Pe de altă parte, colegul său, Cristian Ban, a afirmat despre anumite aspecte ale OUG 7/2019 că sunt dispoziţii vădit neconstituţionale şi nelegale.

„Sunt dispoziţii care pun într-o situaţie discriminatorie procurorii în raport de colegii judecători. Noi, potrivit actualei Constituţii, suntem magistraţi, procurorii sunt magistraţi şi în niciun caz magistraţi de mâna a doua. Din punctul meu de vedere, soluţia nu poate fi decât abrogarea tuturor dispoziţiilor în afara celor care au caracter urgent şi care au fost transmise de către Secţia pentru judecători”, a declarat Ban.

Cum nimeni nu vrea să cedeze în fața OUG 7/2019, și Augustin Lazăr a cerut Avocatului Poporului să sesizeze la CCR, ordonanța. „În ziua de 25 februarie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 7/2019, prin care au fost modificate legile Justiţiei. Solicitarea anterior menţionată a fost transmisă, pentru informare, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii şi prim-ministrului României”, au anunțat oficialii Parchetului General.  

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate