joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiJustițieDosarul City Insurance a fost preluat de DIICOT

Dosarul City Insurance a fost preluat de DIICOT

Dosarul City Insurance a fost preluat de DIICOT de la Parchetul General. Potrivit unor surse judiciare, DIICOT a preluat cazul întrucât investighează şi o infracţiune de grup infracţional organizat, anunță G4Media.

Dosarul de la Parchetul general vizează, printre altele, infracțiuni de delapidare și spălare de bani, iar prejudiciul estimat se ridică la 28 de milioane de euro.

Parchetul General a ridicat în 23 septembrie, conform unui comunicat de presă, obiecte și înscrisuri de la City Insurance, în contextul instrumentării unui dosar penal având ca obiect săvîrșirea infracțiunilor de delapidare, bancrută frauduloasă, spălare de bani, fals informatic, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Potrivit surselor judiciare, printre persoanele vizate de anchetatori ar fi actionarul majoritar al City Insurance, Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase si fostii sefi din ASF responsabili cu supravegherea pietei asigurarilor.

În urmă cu două săptâmâni, ASF a retras autorizaţia de funcţionare a City Insurance şi a cerut în instanţă falimentul companiei. Polițele au fost preluate de administratorul temporar, Fondul de Garantare al Asiguraților, însă a fost nevoie de o ordonanță de guvern în acest sens pentru eliminarea unor obstacole de ordin legal. City Insurance este liderul pieței RCA cu peste 3 milioane de asigurați.

Potrivit lui Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în urma unor controale făcute în România şi Elveţia, s-a descoperit că acţionarul majoritar al City Insurance – firma Vivendi International, deținută de asociatul unic Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase – ar fi acordat împrumuturi fictive companiei pentru care se plăteau dobânzi reale la o rată de 10-12%. Așa-zisele împrumuturi au avut, de fapt, rolul de a muta bani din firma de asigurări în conturile acționarului majoritar. În total, au fost plătite dobânzi în valoare de 18 milioane euro pentru aceste împrumuturi fictive. Este un caz clasic de deturnare de fonduri sau de spălare de bani.

City a plătit din 2017 până în primăvara acestui an 18 milioane de euro ca dobânzi la aceste împrumuturi, dar aceste împrumuturi erau fictive, banii nu au venit niciodată în România, conturile prezentate erau false. Din 2017 încoace, Vivendi a acordat trei împrumuturi de 50 mil. de euro, 25 mil. de euro, iar în primăvara acestui an de 50 mil. de euro. Noi am descoperit că City a plătit chiar în avans către Vivendi dobânzile pentru acest an”, a declarat Valentin Ionescu de la ASF, citat de europalibera.org.

Vivendi International SRL aparține lui Dan Odobescucumnatul fostului premier Adrian Năstase (soția sa, Rodica Odobescu, fost director general al Tarom, este sora Danei Nastase) și, potrivit termene.ro, deține 85,5% din Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA. Al doilea acționar semnificativ al City este Nicolae Mușat, cu 9,17%.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate