duminică, martie 3, 2024
AcasăAdministrație publicăFocarele de pestă porcină africană, aproape de 1200

Focarele de pestă porcină africană, aproape de 1200

Focarele de pestă porcină africană active pe teritoriul României și-au crescut numărul 1.185, cu 77 mai multe faţă de săptămâna precedentă, a anunțat ANSVSA. În prezent, boala evoluează în 346 de localităţi din 25 de judeţe. 

Din numărul total de focare, 12 sunt consemnate în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii de tip A. În alte patru judeţe există doar cazuri de pestă porcină africană la mistreţi.

Până în prezent, au fost eliminaţi 462.459 de porci afectaţi de boală şi există 2.068 de cazuri la mistreţi.

Potrivit datelor ANSVSA, cele mai multe focare active de pestă porcină africană sunt în prezent în: 

  • judeţul Teleorman – 296 de focare în gospodăriile populaţiei şi 524 de cazuri la mistreţi,
  • în judeţul Giurgiu – 204 de focare (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii de tip A) şi 234 de cazuri la mistreţi,
  • în judeţul Dolj – 173 de focare în gospodăriile populaţiei şi 14 cazuri la mistreţi,
  • în judeţul Olt – 94 de focare în gospodăriile populaţiei şi trei cazuri la mistreţi,
  • în judeţul Buzău – 60 de focare în gospodăriile populaţiei şi 22 de cazuri la mistreţi. 

Pe de altă parte, în total, au fost stinse 1.314 focare, cele mai multe în:

  • județul Tulcea (585 de focare, dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A),
  • județul Brăila (144 focare, dintre care 12 în exploataţii comerciale),
  • Ialomiţa (132 de focare),
  • Călăraşi (106 focare, dintre care un focar într-o exploataţie comercială)
  • Constanţa (94 de focare)

Până joi, 12 septembrie au fost despăgubiţi în total 10.143 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 259,89 milioane de lei. 

Prezenţa virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

„Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană”, spun inspectorii ANSVSA. 

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru ei, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social, menţionează Autoritatea Veterinară.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate