duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiGabriela Firea a refuzat să fie comisar european. Îi place ca primar

Gabriela Firea a refuzat să fie comisar european. Îi place ca primar

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a refuzat să fie comisar european, după ce Viorica Dăncilă i-a propus să accepte să fie candidat la poziţia aceasta din partea PSD. 

„Vreau public să-i mulţumesc doamnei premier Viorica Dăncilă pentru că astăzi, în jurul orei 13,00, cred, în jurul prânzului, m-a sunat şi mi-a spus că ar dori să aibă acceptul meu pentru a fi propunerea Guvernului României să am această calitate, de candidat la poziţia de comisar european. I-am mulţumit foarte mult pentru intenţia pe care o are, pentru gândul pe care l-a exprimat. Mi-a spus că aş fi persoana cea mai potrivită, sunt primarul general al Capitalei, am numărul cel mai mare de voturi exprimate direct din partea populaţiei, după preşedintele României şi am rezultate bune în această poziţie. I-am mulţumit pentru apreciere, dar i-am spus că, la fel ca domnia sa, şi eu vreau să-mi duc mandatul la bun sfârşit până în ultima zi”, a declarat Firea, la Digi 24.

Aceasta afirmă că nu poate părăsi Primăria Capitalei, oricât i-ar fi de greu. Mai mult aceasta spune că deși nu a acceptat ea, nu vede de ce președintele Klaus Iohannis ar avea un cuvânt de spus în această problema pentru că nu are rolul constituţional de a propune candidatul României pentru o funcţie de comisar european.

„Eu ştiam că preşedintele României nu are atribuţii constituţionale pentru a face această propunere, de comisar european. Guvernul Dăncilă este încă în funcţie, chiar dacă a fost o moţiune de cenzură, nu avem un alt guvern (…). Nu cred că era rolul constituţional al preşedintelui să-şi spună o opinie, ci luăm lucrurile ca atare. Şi în ceea ce priveşte cutumele, era aşteptată o propunere din partea grupului social-democrat, nu din partea cealaltă a eşichierului politic, vom vedea ce se va întâmpla. Oricum, cred că domnul Negrescu era o propunere foarte bună din partea României şi cred că ar fi reprezentat România cu cinste”, a spus Firea.

Gabriela Firea nu vrea comisar european

Referitor la un aviz al Parlamentului pentru candidatul la o funcţie de comisar european, Gabriela Firea a afirmat că este vorba de un aviz consultativ şi guvernul în funcţie a făcut o propunere aşa cum au făcut şi guvernele celorlalte ţări.

„Legal, toate celelalte ţări au trimis din partea guvernului în funcţie o propunere, aşa s-a întâmplat peste tot. Dacă vrem neapărat o regulă pentru România, o putem respecta. (…)Avizul Parlamentului era consultativ. S-a respectat calea oficială, guvernul trebuia să facă o propunere, guvernul a făcut o propunere”, a conchis Firea.

Premierul demis Viorica Dăncilă l-a propus pe fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european din partea României.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate