Fără instituţii ferme şi legi clare, statul pierde lupta cu infractorii din păduri, este de părere deputatul liberal Tudoriţa Lungu.
„Șase pădurari morţi şi peste 650 de agresiuni la adresa personalului silvic sunt motivele pentru care Federaţia Sindicatelor Silva a protestat pentru a şasea oară în acest an şi a reclamat lipsa de siguranţă a profesiei. Silvicultorii s-au plâns că intră în pădurile pe care trebuie să le păzească, fără uniformă de serviciu şi echipament de protecţie, fără minime dotări cu mijloace de apărare, fără armament sau cu armament ineficient, fără mijloace de transport şi de comunicaţie”, a afirmat Tudorița Lungu.
Campaniile de decredibilizare, susţinute de grupuri de interese, au dus la diminuarea autorităţii personalului silvic, vulnerabil acum în faţa infractorilor.
Infractorii din păduri își fac de cap
„Sunt tot mai dese cazurile în care pădurarii au fost bătuţi, agresaţi, li s-au furat armele, au fost atacaţi cu săbii, cuţite sau drujbe, au fost ameninţaţi cu moartea de infractorii surprinşi în timp ce furau material lemnos sau de braconieri. Situaţia se perpetuează de câţiva ani, dar amploarea este tot mai mare. Fenomenul infracţional din pădurile României este unul tot mai serios, iar personalul silvic, tot mai lipsit de capacitatea de a lupta cu el. Este evident că silvicultorii sunt tot mai demotivaţi şi nu există nicio justificare pentru că Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva”, una dintre cele mai profitabile regii ale României, îi lasă fără dotări, mijloace de transport, armament şi pregătire”, a mai spus deputatul.
Aşa cum PSD nu are nicio justificare pentru tergiversarea din parlament cu privire la proiectul Statutului personalului silvic, şi care ar fi trebuit să fie adoptat în regim de urgenţă.
„Un statut de care pădurarii au nevoie şi pe care îl aşteaptă. Aşa cum România are nevoie de instituţii de forţă puternice, cu oameni capabili să intervină fără teamă, pentru că legea ar trebui să fie de partea lor, iar dotările, pe măsura misiunilor pe care le au”, a mai spus Tudorița Lungu.