sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAgenda ZileiDan Nica, „femeia” propusă de Dăncilă drept comisar european

Dan Nica, „femeia” propusă de Dăncilă drept comisar european

Europarlamentarul Dan Nica este „femeia” de PSD pentru funcția de comisar curopean din partea României. După ce a fost refuzată Rovana Plumb, președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului ca pentru această funcție să fie numită o femeie  pentru a păstra un echilibru al sexelor printre comisarii europeni. 

Dan Nica nu este, totuși, singura propunere, rezerva sa fiind Melania Gabriela Ciot, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

„Dan Nica rămâne propunerea în continuare, pentru că Dan Nica este liderul delegaţiei europarlamentarilor PSD în Grupul socialiştilor şi democraţilor europeni, este coordonator al Comisiei ITRE, este o persoană respectată şi o persoană susţinută în Grupul socialiştilor şi democraţilor europeni. Bineînţeles, noi am luat şi o rezervă. Avem şi o femeie, dacă se va cere acest lucru, pe Gabriela Ciot, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Europene”, a declarat Dăncilă. 

Aceasta este de părere că, Dan Nica nu va avea probleme în parcurgerea procedurilor de numire în funcţia de comisar european, chiar dacă el a fost acuzat în dosarul Microsoft.

„Nu cred că va avea probleme. Dacă vorbim, putem să spunem că şi domnul preşedinte are probleme, pentru că a fost implicat într-un dosar cu casele, dar eu cred în prezumţia de nevinovăţie a fiecăruia până când acest lucru va fi dovedit din punct de vedere juridic, iar eu ştiu că judecata se înfăptuieşte de judecător”, a mai declarat Dăncilă.

Deși s-a spus că președintele Comisiei Europene i-a cerut premierului să se consulte cu președintele statului înainte de a face numirea, Dăncilă a negat acest lucru.

„Nu mi-a vorbit de un consens cu preşedintele, dar este normal ca să informez preşedintele despre propunerea pe care o facem din partea Guvernului. Nu am informat încă preşedintele, pentru că nu am trimis încă propunerea către Comisia Europeană. Înainte să trimit această propunere o să vorbesc cu domnul preşedinte. Cred că până la sfârşitul săptămânii”, a precizat prim-ministrul. 

Liberalii râd de Dan Nica, „femeia” propusă de Dăncilă 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, este de părere că noua propunere prezentată de premierul Viorica Dăncilă pentru postul de comisar european, este iar o bătaie de joc, nu are nici cea mai mică şansă.

„Dan Nica, iar o bătaie de joc, nu are nici cea mai mică şansă. Îi spun de acuma, nu are nici cea mai mică şansă. Mesajul este foarte simplu. A doua propunere trebuie să fie fără nicio problemă de integritate, să aibă o legătură cu domeniul, cu portofoliul de transporturi. Există riscul să pierdem acest portofoliu pentru că sunt mai multe ţări nemulţumite de portofoliile repartizate şi oricând apare o astfel de situaţie în care o ţară se vulnerabilizează singură prin propunerile idioate ale guvernului său, normal că există o presiune din partea celorlalţi: dacă ăştia nu sunt în stare să îşi desemneze un comisar ca lumea, un comisar normal, vrem noi portofoliul respectiv. Şi o să ne trezim cu cine ştie ce portofoliu lipsit de semnificaţie, fără niciun fel de importanţă”, a afirmat Orban la Digi 24.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate