joi, iulie 25, 2024
AcasăAgenda ZileiGuvernul extinde sprijinul financiar pentru combaterea pandemiei

Guvernul extinde sprijinul financiar pentru combaterea pandemiei

Sprijinul asigurat din fonduri europene în combaterea pandemiei cauzate de COVID-19 a fost extins de Guvern, a anunțat Ministerul Fondurilor Europene.

Concret, în contextul creşterii numărului de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 cât şi al deceselor cauzate de acesta, în urma Memorandumului înaintat de MFE, a fost decisă redeschiderea apelului de proiecte „Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, pentru acţiuni de tip B: crearea unor capabilităţi medicale mobile/formaţiuni medicale mobile de diagnostic şi tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19/spitale modulare/containere de logistică medicală.

Pentru finanţarea acestor echipamente va fi alocată o sumă de 62 milioane euro. Categoria beneficiarilor, alături de IGSU, va fi extinsă astfel: spitale judeţene de urgenţă/spitale de urgenţă/institute medicale de urgenţă (din municipiul Bucureşti şi judeţele Timişoara, Iaşi, Cluj, Mureş, Craiova, Constanţa, Bihor, Bacău).

Guvernul extinde sprijinul financiar pentru combaterea pandemiei

Apelul, finanţat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, a fost deschis în perioada 15 – mai septembrie. În cadrul apelului au fost depuse 297 de proiecte în valoare de aproximativ 1,271 miliarde de euro.

De asemenea, a fost discutată extinderea tipurilor de instituţii care pot beneficia de tablete şcolare şi alte echipamente/ dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice.

Astfel, dacă în prezent acestea pot fi finanţate în cadrul programului Operaţional Competitivitate doar prin intermediul unor proiecte pilot, MFE a solicitat Comisiei Europene modificarea POC pentru a putea fi acordate finanţări pentru toate şcolile gimnaziale, iar unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi autorităţile publice locale să devină beneficiari eligibili. Recent, Comisia Europeană a agreat modificarea POC pentru a acorda acest tip de finanţări, menţionează MFE.

Apelul POC pentru finanţarea proiectelor va fi deschis în perioada 2 noiembrie 2020 – 1 februarie 2020. Finanţările POC vor sprijini achiziţia de tablete şcolare şi alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu on-line pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor didactice în anul şcolar 2020-2021.

MFE reaminteşte că, din fondurile alocate POIM, MFE a alocat 85 milioane euro pentru a finanţa unităţile de învăţământ să cumpere echipamente de protecţie medicală/ dispozitive medicale şi dezinfectanţi, precum şi containere sanitare mobile. În cadrul acestui apel, proiectele pot fi depuse în perioada 25 octombrie 2020 – 15 ianuarie 2021.

Totodată, în şedinţa de Guvern a fost adoptată modificarea HG nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune 2014-2020 pentru a permite finanţarea de autovehicule de transport rutier nepoluante.

„HG 399/2015 reglementa eligibilitatea cheltuielilor pentru achiziţia de autovehicule în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene la echivalentul a 15.000 euro/autovehicul. Însă, conform legislaţiei deja în vigoare din 2018, autorităţile şi instituţiile publice pot achiziţiona autoturisme nepoluante cu preţuri de până la 35.000 euro, inclusiv TVA. În acest context, a fost decisă majorarea plafonului la 35.000 euro/autovehicul şi în cazul achiziţiilor finanţate din fonduri europene”, precizează MFE.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate