vineri, mai 27, 2022
AcasăAgenda ZileiGuvernul Ludovic Orban a căzut! Moțiunea de cenzură a trecut!

Guvernul Ludovic Orban a căzut! Moțiunea de cenzură a trecut!

Guvernul Ludovic Orban a căzut după ce moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi „pentru” și 139 „contra”. Guvernul Orban va funcţiona ca un Guvern interimar, cu prerogative limitate. Vor urma consultări ale preşedintelui cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului şi formarea unui nou guvern.

„Un parlament dominat de forțe retrograde așa cum i-am numit, parlamentari numiți din pixul lui Dragnea care au cplcat în picioare democrația, a decis azi prin moțiune de cenzură căderea guvernului pe care-l conduc. Guvernul cade în picioare. Suntem mândri de ce am făcut în 3 luni, și că într-o perioadă destul de scurtă am rezolvat multe stricăciuni făcute de PSD. Suntem mândri că am refăcut încrederea mediului de afaceri și a investitorilor în Guvernul României, dar și a partenerilor europeni”, a declarat Ludovic Orban, premierul demis al României

Așa cum s-au angajat în programul de guvernare au adoptat bugetul României până la 31 decembrie 2019, a mai spus Ludovic Orban.  

„Astăzi am fost judecați de o alianță parlamentară toxică care și-a pierdut încrederea României, Noi am cazut azi pentru că am avut curajul să adoptăm proiecte care să adâncească democrația. S-au adunat toate forțele conservatoare și nedemocratice pentru a împiedica proiectul acesta (n.r. – alegerea primarilor în două tururi). românii vor avea din nou puterea să decidă așa cum au făcut-o la referendumul convocat de președintele Iohannis, la alegerile europarlamentare și tot așa”, a mai spus Orban. 

Acesta spune că este convins că după alegerile parlamentare România va avea parlamentari cinsitiți și nu unii care s-au născut din pixul lui Dragnea, așa cum afirmase mai devreme. 

Guvernul Ludovic Orban a căzut! Moțiunea de cenzură a trecut!

Pe de altă parte, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD i-a în calcul numirea unui premier alături de Pro România. 

„Este un pas foarte mare pentru democraţie, economie şi mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reuşit eu atât de mult cât a reuşit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de dl Orban de la PNL, aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de către preşedintele Românie, o să am o discuţie şi cu domnul Victor Ponta să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu vom avea această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”, a declarat preşedintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate