marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiMoțiune de cenzură: Ce replici și jigniri și-au transmis parlamentarii

Moțiune de cenzură: Ce replici și jigniri și-au transmis parlamentarii

Această moțiune de cenzură, ca și precedentele, a fost un moment prielnic pentru parlamentari să-și adreseze jigniri la scenă deschisă și replici care mai de care mai tăioase. Reproșurile au curs din din partea tuturor partidelor către părțile adverse. 

Ludovic Orban – premierul României

Premierul a afirmat că nu se lasă judecat de parlamentarii PSD care sunt născuți din pixul lui Liviu Dragnea.

„Vreţi, nu vreţi, sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea şi nu veţi scăpa de stigmatul ăsta toată cariera dumneavoastră. Nu numai că a fost semnată candidatura dumneavoastră de vechiul stăpân, dar trei ani de zile l-aţi slugărit cu râvnă, aţi votat toate aberaţiile, toate proiectele împotriva interesului României, aţi susţinut toate acţiunile antiromâneşti care ne-au adus pe marginea prăpastiei. Nu mă las judecat de noi, pentru că în trei ani de zile aţi arătat clar de ce sunteţi în stare: minciună, dezinformare, slugărnicie şi n-aţi adus nimic bun României”.

Acesta i-a reproșat lui Victor Ponta ca vorbește de spitalele românești când el s-a operat în Turcia atunci când a avut probleme

„Să vorbim de ordonanţe şi de campania voastră mincinoasă! Aţi minţi că privatizăm sistemul de sănătate şi programele naţionale. Cine a dat ordonanţa 27, prin care s-a introdus coplata şi contribuţiile financiare suplimentare în spitalele private? Noi sau voi? Voi aţi dat ordonanţa 27. Din cauza voastră era riscul să se introducă coplata şi contribuţiile financiare. Prin ordonanţa pe care am adoptat-o ieri, nu numai că nu am introdus coplata şi contribuţiile financiare, ci am abrogat termenul de intrare în vigoare a ordonanţei voastre neruşinate, care a fost dată noaptea, ca hoţii, împotriva interesului pacienţilor români. Mai mult decât atât. Prin ordonanţă, dăm dreptul cetăţeanului să îşi aleagă unitatea spitalicească care să îi furnizeze serviciile de sănătate, din cadrul programelor de sănătate. Nu să hotărască baronii şi baroneţii că nu mai ei au dreptul să deruleze programele din sănătate”.

„Am introdus interdicţia de a li se cere bani suplimentari celor care sunt în programele de sănătate, inclusiv în spitalele publice. Aşa că demagogia voastră mincinoasă – că românii vor afla adevărul – va fi demontată şi vă veţi face din nou de râs, aşa cum aţi făcut în ultimii trei ani. Cel mai tare m-a mirat când l-am auzit pe un alt lider politic – proaspăt colaborator al dvs, după ce v-a înjurat vreo doi ani de zile – că are o atitudine critică privitor la spitalele private. Păi, unde s-a operat domnia sa? Nu cumva într-un spital privat? Dar nu într-un spital privat din România, ci într-un spital privat din Turcia. Ca atare, mare atenţie faţă de sănătatea românilor şi faţă de sistemul de sănătate o avem noi, cei care guvernăm azi”

Dan Barna – președintele USR

Barna le-a reproşat miercuri reprezentanţilor PSD şi UDMR că miza moţiunii de cenzură o reprezintă o mână de primari fricoşi care vor să îşi păstreze privilegiile.

„Domnule Kelemen Hunor, cât o să mai jucaţi partida aceasta a virginităţii interesate? Când o să încetaţi să mai fiţi un PSD bilingv şi să începeţi să gândiţi şi pentru oamenii aceia care încă mai au încredere şi vă dau votul? De când un primar loial e mai valoros pentru cetăţeni decât un primar competent? Doar pentru că vă este frică de alegeri? Doar pentru că simţiţi că vă fuge pământul de sub picioare? Pentru asta tot acest circ? Pericolul, domnule Kelemen, nu vine de la partidele româneşti, aşa cum o spuneţi din când în când, ci de la obtuzitatea UDMR, care de ani de zile e preocupat exclusiv de conservarea unor privilegii pentru o mică minoritate. De ce nu sunteţi, până la urmă, cinstit până la capăt şi nu puneţi nişte trandafiri pe sigla UDMR. Ar fi mult mai onest. Recunoaşteţi astfel că aveţi o afinitate mai mare pentru PSD decât pentru comunitatea maghiară, recunoaşteţi că sunteţi mult mai cinici decât corecţi. Ar fi foarte logic”.

Liderul USR le-a reproşat reprezentanţilor PSD că vorbesc despre democraţie, după ce timp de trei ani România a fost făcută de râs. Mai mult, Barna l-a atacat și pe Orban afirmând că nu va tolera înțelegeri pe sub masă făcute între PNL și PSD pentru alegerile primarilor în două tururi.

„Hai să vorbim deschis! Toată România se întreabă astăzi dacă nu asistăm cumva la un nou blat PSD-PNL, dacă nu s-a ajuns la o înţelegere, dacă nu cumva astăzi rulează România episodul USL 2. Aceasta este o întrebare la care va trebui să răspundem şi votul de azi are o foarte mare importanţă. În public şi premierul Orban şi preşedintele Iohannis au spus că vor alegeri în două tururi şi mă aştept ca Guvernul să facă ceea ce a promis şi să ceea ce am agreat în acordul politic între PNL şi USR. A fost acel acord un gest de bunăvoinţă, în care am agreat câteva priorităţi pe care Guvernul şi le-a asumat. Şi am spus că vom fi o opoziţie constructivă şi ne-am ţinut cuvântul Şi aşteptăm domnule premier şi de la dumneavoastră să vă ţineţi şi dumneavoastră cuvântul pe mai departe. Şi pe subiectul primarilor în două tururi şi pe subiectul alegerilor anticipate şi pe celelalte subiecte pe care le-am agreat. Dar asta nu înseamnă că vom tolera în vreun fel înţelegeri pe sub masă. Vremea lor a trecut şi în realitate trebuie să ne întoarcem la cetăţeni”, a spus liderul USR.

Moțiune de cenzură cu jigniri

Victor Ponta – președintele Pro România

Victor Ponta pare „conspiraționistul de serviciu” al politicii românești pentru că de fiecare dată, când are ocazia, vine cu teorii aberante. Astăzi, și-a încercat norocul afirmând că PNL vrea să scape de Ludovic Orban cu ajutorul PSD. 

„Aceste înţelegeri, să scape PNL-ul de Orban cu ajutorul PSD-ului, sunt problemele dumneavoastră şi nu am vrut să ne implicăm în ele. Am spus însă public şi din nou citez, spune aşa domnul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Nu înţeleg care a fost caracterul de urgenţă al ordonanţei ca să se ia astfel de decizii peste noapte, fără analiză de impact, fără dezbateri, care vor destabiliza sectorul public de sănătate fără nicio excepţie. Există o singură explicaţie, le era frică că nu trece moţiunea şi trebuiau să ne convingă. Pe mine acum, cu această ordonanţă, m-au convins, voi vota moţiunea”.

Mai mult, acesta l-a jignit pe Orban afirmând că el a mers în Turcia să se opereze la genunchi, nu la dezalcoolizare. 

„Dragă Ludovic, să ştii că eu m-am operat de picior, nu am fost la o cură de dezalcoolizare, pentru că acelea sunt private şi acele clinici de dezalcoolizare, de azi începând, le puteţi plăti din bani publici”. 

Marcel Ciolacu – președinte interimar PSD

Potrivit lui Ciolacu,  de trei luni, Guvernul Orban a adus haos şi instabilitate şi, de aceea, trebuie să plece.

„Agenda cetăţenilor nu este şi agenda PNL. Agenda PNL înseamnă abuz de putere, călcarea în picioare a democraţiei, încetinirea economiei, austeritate în viaţa românilor. Nimic pentru oameni, nimic pentru nevoile lor imediate. Drumuri nu, sănătate nu, salarii nu, alocaţii şi pensii nu. În doar trei luni, acest Guvern a adus haos şi instabilitate. De asta trebuie să plecaţi, domnule Orban!. După şedinţa de guvern de ieri, eu sunt chiar revoltat. Eu mă mir că un om cu asemenea structură antidemocratică, un om care nu poate digera în niciun fel democraţia a putut să ajungă prim-ministru al României. În loc să guvernaţi România, de trei luni staţi şi visaţi cum să vă păstraţi scaunul dumneavoastră Visaţi, iar România zace neguvernată şi la marginea Europei. O ţară nu poate fi condusă, domnule prim-ministru, domnilor miniştri, prin angajări de răspunderi şi zeci de ordonanţe de urgenţă. Nimeni nu şi-a permis până acum această încălcare a statului de drept până la dumneavoastră”

„În fiecare zi daţi dovadă că nu mai sunteţi capabil să vă controlaţi propriul guvern. Eu vă rog, chiar în puţinele momente care v-au rămas, să vă treziţi. Înţeleg că aveţi colegi care vă spun ‘pompierul atomic’, probabil aţi preluat extinctorul de la preşedintele Klaus Iohannis. Este o competiţie deja care să stingă mai repede focurile pe care miniştrii dumneavoastră le aprind în fiecare zi. Treziţi-vă, aţi scăpat total lucrurile de sub control! Nu aveţi un plan coerent pentru români, faceţi doar scandal şi, în zgomotul creat, tăiaţi, eliminaţi, vă împrumutaţi. Şi ca să reparaţi acest întreg şir de greşeli, aţi făcut un lucru pe care nu-l mai credeam posibil în România anului 2020. Aţi chemat din nou FMI în ţară. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din perioada crizei economice”.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate