- Zece persoane au murit, ieri seara, 14 noiembrie 2020, în jurul orelor 18.30, în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. În secţia de ATI erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi.
- Medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală. Persoanele rănite în urma incendiului au fost transportate la Iaşi.
- Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. A fost localizat şi lichidat în cel mai scurt timp.
- Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu zece morţi, ancheta fiind preluată de Parchetul General.
Încă o tragedia a zguduit România, la 5 ani de la Colectiv și la 10 ani de la Maternitatea Giulesti. Țara noastră pare că nu și-a învățat lectia corupției, iar din cauza acestui lucru, oameni nevinovati mor.
Victimele din incendiul de la Spitalul Judetean Piatra Neamt erau internați pentru a fi tratați de COVID-19, în schimb, și-au găsit sfârșitul arzând de vii în paturile în care erau tratați.
Parchetul General preluat cazul
Acum, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, ancheta fiind preluată apoi Parchetul General.
„Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, a a anunțat Parchetul General.
Medicul de gardă, declarat erou
Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiului în urma căruia a suferit arsuri grave, a fost transferat, astăzi, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Transferul pacientului se realizează cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti. Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian la ora 7,30.
Pacientul va fi preluat de medicii militari belgieni, care vor stabili, după finalizarea procedurilor de evaluare medicală, conduita terapeutică şi de suport medical.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, nu există alţi pacienţi răniţi în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ care să necesite transfer în Belgia.
„Nu avem alţi pacienţi care să necesite transfer în Belgia din cauza incendiului. Ce avem acum sunt pacienţii cu SARS-CoV-2, ca şi alţi pacienţi din ţară, care au fost transferaţi la terapie intensivă la Leţcani. Un singur medic este, cel care a fost adus aici. Există, dacă nu mă înşel, o asistentă medicală sau poate două care sunt cu arsuri, dar cu suprafaţă mică, care nu necesită transfer, la membrele inferioare. Ele vor fi îngrijite în condiţii bune acolo unde sunt”, a declarat Arafat la finalul şedinţei de urgenţă de la MAI.
Cine sunt victimele incendiului din Spitalul Județean de la Piatra Neamț
Persoanele care au decedat în urma incendiului izbucnit în Secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, sunt 7 bărbaţi şi 3 femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani.
„Ceilalţi 6 pacienţi, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferaţi, sâmbătă noapte, către Spitalul modular din Leţcani. Conducerea SJU Piatra-Neamţ a luat toate măsurile pentru a asigura o continuitate a activităţii de salvare a vieţilor pacienţilor care necesită ventilaţie mecanică. Astfel, în cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În acelaşi timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unităţii sanitare, a unui salon pentru ATI”, se arată în comunicatul de presă.
Conducerea spitalului a realizat o listă cu necesarul de materiale şi echipamente care va ajunge la Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Neamţ, astfel încât să fie găsite soluţii rapide pentru ca pacienţii în stare critică să primească îngrijirile de care au nevoie în unitatea medicală
Reminiscențe dramatice pentru supraviețuitorii de la Colectiv
Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, reproşează decidenţilor că în ultimii cinci ani nu s-au produs schimbările necesare în sistemul medical şi că, prin incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, povestea se repetă.
„De 5 ani le spun politicienilor şi medicilor că trebuie să schimbe sistemul medical. Le spun că de Colectiv nu vor scăpa nici peste 20 de ani. Iar ei, fie miniştri sau secretari de stat, manageri de spital sau profesori şefi de secţie, se uită la mine ca la un om cu o traumă care va dispărea în uitare, undeva. Au trecut 5 ani şi povestea se repetă, Colectiv este din nou cu noi. De ce se întâmplă asta? Simplu, pentru că toţi cred că la Colectiv a fost o întâmplare nefericită. Nu, domnilor, Colectiv a fost rezultatul nepăsării, corupţiei, lipsei de asumare, lipsei de exerciţiu, lipsei prevenţiei, hoţiei, ticăloşiei voastre. Nu aţi schimbat nimic şi iată, focul loveşte din nou, moartea îşi ia din nou tributul. Pe voi cine vă ia?”, a scris Eugen Iancu, pe Facebook.
Pe de altp partea, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că vinovăţia aparţine tuturor deoarece am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală.
„Pentru situaţia de 30 de ani, şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical şi nu numai autorităţile locale, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală. (…) Nu ştiu dacă vom da afară managerii. Coordonarea activităţii medicale trebuie să fie cea care reflectă activitatea lor”, a afirmat Tătaru.
Colegiul Medicilor: Sistemul de sănătate nu trebuie să mai producă tragedii
Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, spune că sistemul de sănătate românesc „trebuie să nu mai producă tragedii”.
„Colegiul Medicilor din România exprimă regretul şi transmite condoleanţe pentru victimele incendiului din această seară care s-a produs în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Suntem de asemenea alături de colegul nostru medic aflat de serviciu şi care a suferit arsuri foarte grave în această tragedie încercând potrivit informaţiilor să salveze pacienţii. Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii”, spune Coriu.
Potrivit lui, tragedia de la Piatra Neamţ, ca şi incendiul de la Maternitatea Giuleşti, poate arată şi infrastructura deficitară a spitalelor.
Tragediile din ultimii 10 ani care au dat peste cap România
10 august 2010 – Incendiul de la secţia de Reanimare a maternităţii Giuleşti din Capitală
Trei nou-născuţi au decedat în acea seară, în timp ce alți opt au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu. Patru dintre cei opt aveau arsuri pe 30, 40 şi 50 la sută din suprafaţa corpului.
A doua zi, încă un nou-născut a decedat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu.
Trei zile mai târziu un alt bebeluş a decedat ridicând numărul morţilor la cinci.
30 octombrie 2015 – Incendiul de la Colectiv
Acesta poate fi descris ca fiind cea mai mare tragedie din România de după Revoluție. În acest incendiu au murit 65 de tineri. Aici, este vorba despre o vină colectivă a autorităților, cazul fiind unul clasic de coruptie la nivelul tuturor institutiilor decidente.
14 noiembrie – Incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț
În urma incendiului de aseară 10 pacienți care se aflau la secția de Reanimare fiind infectați cu COVID-19 au ars de vii. Medicul care a încercat să-i salveze, acum, se zbate între viață și moarte, fiind transferat în Belgia pentru tratament.