sâmbătă, august 13, 2022
AcasăAdministrație publicăÎnchiderea școlilor din București, un război politic între Firea și Orban

Închiderea școlilor din București, un război politic între Firea și Orban

Închiderea școlilor din București a devenit un subiect fierbinte, dar care nu este decât un război politic dintre Gabriela Firea și Ludovic Orban, în care singurele victime sunt copiii și părinții acestora. 

„Acestea sunt în administrarea primăriilor de sectoare. Discuţiile sunt pro şi contra în societate. Putem să nu închidem nicio şcoală, nicio grădiniţă şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Este şi această variantă susţinută public de foarte multe persoane. Dar putem să fim preventivi, responsabili şi înţelepţi, să închidem şcolile şi grădiniţele. Şi vă spun şi de ce, care este pericolul: domnul care a venit din Italia, de la Roma, nu a intrat imediat în izolare, s-a întâlnit cu nişte persoane. Când a rămas la domiciliu izolat, s-a întâlnit cu prietena, cu fiica şi cu prietenul fiicei”, a declarat Firea, în cadrul Comandamentului de urgenţă convocat la sediul Primăriei Capitalei.

Potrivit ei, sunt multe autorităţi care se tem să ia măsuri dure, pentru că se tem să fie criticate. Totodată, ea a transmis Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă propunerea de a închide şcolile şi grădiniţele.

„Eu îmi asum să fiu criticată, dar vreau să le transmit autorităţilor centrale că, cel puţin pe raza municipiului Bucureşti, unde nu mai suntem demult doar două milioane de locuitori – potrivit tuturor instituţiilor internaţionale suntem patru milioane de suflete – şcolile şi grădiniţele trebuie să fie închise, pentru a limita pe cât posibil răspândirea virusului. Noi nu putem impune Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, dar noi putem să transmitem această rugăminte, să facem această propunere. Am înţeles că şi astăzi se va analiza această situaţie şi aceasta este propunerea noastră şi o spunem foarte clar şi răspicat”, a precizat Firea.

Inspectorii școlari sunt pentru închiderea școlilor din București

Marian Banu, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, a anunţat că susţine măsura suspendării cursurilor în Capitală, inclusiv până în data de 4 aprilie, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19.

„O primă propunere ar fi legată de ideea că în data de 4 aprilie începe vacanţa de primăvară. Propun să avem un segment întreg, poate de cinci săptămâni, pentru că orice revenire, măcar pentru o săptămână a elevilor… Să propunem integral acest segment în care putem acţiona, zic eu, mult mai uşor şi mult mai bine”, a declarat el, la Comandamentul de urgenţă convocat la sediul Primăriei Capitalei.

În Bucureşti sunt 275.000 de elevi, 418 şcoli de stat şi 220 instituţii de învăţământ private. O şcoală bucureşteană are, în medie, între 800 – 1.400 de elevi, în timp ce la Şcoala nr. 195 studiază 2.700 de elevi. La 11 şcoli copiii învaţă în trei schimburi.

„În Bucureşti intră şi ies zilnic aproximativ 600.000 – 800.000 de oameni. În Bucureşti, între 10-15% dintre elevi fac naveta. 3.000 de elevi de liceu din cei 17.000 sunt din jurul Bucureştiului. Problemele sunt legate şi de faptul că în zilele de vacanţă transportul public este cu totul altul. Gândiţi-vă că, dacă suspendăm şi cursurile, am veni în ajutorul… să nu uităm că avem 10.000, poate 14.000 de cazuri de gripă A şi B. Lucrurile se leagă logic, dacă stăm să ne gândim”, a precizat el.

Ludovic Orban nu se lasă impresionat

În Comitetul pentru situaţii de urgenţă se analizează posibilitatea închiderii şcolilor în contextul epidemiei de coronavirus, însă a subliniat că o astfel de măsură nu poate fi luată uşor şi că este nevoie să fie pregătită.

„Am văzut că toată lumea se pricepe la toate măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul. Această măsură este în analiză. Nu este o măsură care poate fi luată uşor, pentru că o măsură de închidere a şcolilor perturbă procesul educaţional şi lipseşte copiii, elevii, de posibilitatea de a primi toate informaţiile, cunoştinţele necesare şi de a crea un gol în ceea ce priveşte derularea serviciului educaţional. Este o măsură care într-un fel trebuie pregătită. Puneţi-vă întrebarea ce fac copiii care nu se mai duc la şcoală? Rămân acasă. Pot să stea ei sub supraveghere? Există în fiecare familie un bunic sau o bunică sau un membru al familiei – mama sau tata – care nu lucrează?”, a afirmat Orban.

Potrivit lui, copiii nu pot fi lăsaţi fără supraveghere, pentru că, altfel, dacă nu-i mai ducem la şcoală şi îi lăsăm acasă fără supraveghere, s-ar putea să fie cu un grad de expunere mai mare la riscul de contaminare decât dacă se duc la şcoală într-un cadru organizat.

„Astfel de măsuri trebuie luate după o analiză foarte serioasă, atunci când există cu adevărat toate argumentele pentru a putea lua această decizie. Avem ca punct de analiză din nou pe ordinea de zi a Comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă acest punct, această analiză pe care o facem”, a spus Orban. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate