sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiIndicele ROBOR la trei luni a scăzut la 3,15%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 3,15%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, marţi, pe piaţa interbancară, la 3,15% pe an, de la 3,17% pe an, valoarea anunţată în ziua anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). 

În funcţie de acest indice ROBOR se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă.

La începutul lui 2018, indicele ROBOR la 3 luni avea o valoare de 2,05%. În perioada similară a anului trecut, respectiv 2 octombrie, indicele se situa la un nivel de 1,71% pe an. 

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la nivelul de luni – 3,40% pe an. 

De asemenea, ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătite la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, şi ROBOR la 12 luni, au stagnat, la 3,48% pe an, respectiv 3,53% pe an.

Indicele ROBOR a crescut odată cu politicile BNR dar și în funcție de factorii economici care au variat de-a lungul acestui an, în România. Acesta se aștepta să ajungă dincolo de valoarea de 4%, până la finele anului,  după previziunile analiștilor economici bazate pe evenimentele de pe scena politică din ultimele luni. 

BNR a injectat aproape 10 mld lei

Banca Naţională a României a injectat, luni, în piaţa bancară 9,7 miliarde de lei, printr-o operaţiune de tip repo cu scadenţa la 7 zile, la o dobândă de 2,5% pe an, egală cu dobânda cheie. 

De asemenea, BNR a afişat, în prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,39% pe an, în scădere faţă de cel de vineri, de 2,4% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobânda a coborât la 2,69% pe an, de la nivelul din şedinţa precedentă, de 2,7% pe an. 

În luna septembrie, BNR a realizat trei operaţiuni de tip repo, prin care a oferit băncilor 16,9 miliarde de lei. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate