sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiLegea privind interzicerea vânzării participațiilor la companiile de stat, abrogată

Legea privind interzicerea vânzării participațiilor la companiile de stat, abrogată

Legea privind interzicerea vânzării participațiilor la companiile de stat a fost abrogată după ce aceasta fusese inițiată de către cei din PSD pentru a-și proteja prietenii cu firme care le căpușează.

Astfel că, Senatul a adoptat proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică prin care se abrogă prevederea privind interzicerea înstrăinării acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţiile de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută.

De asemenea, proiectul abrogă articolul care prevede că „se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare”.

„Abrogarea prevederilor menţionate va permite valorificarea acţiunilor în vederea evitării afectării grave a relaţiilor sociale referitoare la libertatea economică a operatorilor la care statul are calitatea de acţionar şi de liberă circulaţie a capitalurilor. Prin diversificarea acţionariatului se intenţionează asigurarea revenirii la o situaţie de competiţie pe piaţă în care fiecare companie şi societate naţională, instituţie de credit şi orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar urmăreşte să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Dacă ar fi rămas in vigoare legea aceasta ar fi avut efecte nefaste asupra bugetului României, dar si asupra companiilor de stat care ar putea fi listat pe piața de capital din România. Astfel că, nelistarea companiilor ar face ca România să piardă mai bine de 10 miliarde de euro care ar putea ajunge in diferite sectoare ale economiei.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate