joi, februarie 22, 2024
AcasăAdministrație publicăÎntrebări pentru referendum din 26 mai: Iohannis le-a făcut publice

Întrebări pentru referendum din 26 mai: Iohannis le-a făcut publice

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut publice cele două întrebări pentru referendumul din 26 mai, după ce a semnat decretul privind organizarea acestuia.

Cele două întrebări sunt:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?,

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională? 

„Luând act de preocuparea intensă şi constantă a societăţii româneşti faţă de necesitatea combaterii fenomenului corupţiei, a asigurării integrităţii şi exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, precum şi de nevoia unui cadru legislativ coerent şi stabil, având în vedere hotărârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind solicitarea preşedintelui României referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, în temeiul prevederilor art. 2, 90 şi 100 alin. 1 din Constituţie, art. 2 alin. 1 lit. c, art. 11, art. 12 alin. 2 şi a art. 15 alin. 1 lit. c din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele României decretează: Art. 1 Poporul român este chemat să-şi exprime voinţa la următoarele probleme de interes naţional: 1. interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; 2. interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi a organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale;

Conform Art. 3 Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Cioloș susține noile întrebări pentr referendum

Fostul premier Dacian Cioloş, preşedinte PLUS, este de părere că lupta anticorupţie nu trebuie oprită şi îi îndeamnă pe români să meargă la referendumul convocat de şeful statului pe 26 mai. 

„Lupta anticorupţie nu trebuie oprită. Acest Parlament trebuie să primească un mesaj clar din partea cetăţenilor că ceea ce fac de doi ani nu îi reprezintă şi nu face bine ţării. Am cerut şi aşteptat acest referendum de doi ani. E bine că preşedintele a luat această decizie. Întrebările pe care referendumul le adresează românilor trebuie să le dea ocazia de a se exprima pe ansamblul măsurilor anti-justiţie luate de PSD – ALDE, inclusiv în ceea ce priveşte modificările aduse Codurilor, ieri, în Parlament. Haideţi la vot! Haideţi la referendum! Haideţi să arătam ce pot cetăţenii români şi cum suntem cu adevărat”, a scris Cioloş, pe pagina sa de Facebook. 

PNL susține referendumul

Partidul Naţional Liberal susţine referendumul convocat astăzi de preşedintele României în data de 26 mai.

„Votul masiv cu Da la referendumul convocat de Preşedintele României poate avea o finalitate clară. Astăzi Partidul Naţional Liberal a depus la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate pe cele două coduri votate ieri în Parlamentul României. Sesizarea este depusă împreună cu USR”, a declarat Raluca Turcan. 

Potrivit ei, votul dat în Parlament pe cele două coduri reprezintă o formă de amnistie mascată a marilor infractori. 

„Noi suntem foarte încrezători că decizia Curţii Constituţionale va fi una favorabilă pentru că am avut o strategie prin care am sesizat neconstituţionalitatea unor articole vechi şi, de asemenea, am sesizat neconstituţionalitatea unor articole votate ieri în Parlamentul României care privite cumulat conduc la ideea că cele două Coduri care au primit ieri votul PSD-ALDE şi cu ceilalţi de la UDMR şi minorităţi în Parlament este unul neconstituţional şi în favoarea infractorilor”, a mai spus Turcan. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate