sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiItalia cere cu disperare muncitori români în agricultură

Italia cere cu disperare muncitori români în agricultură

Italia cere cu disperare muncitori români în agricultură, astfel că, președintele Confindustria România, Giulio Bertola, a afirmat că atunci când a lucrat la proiectul legat de forța de muncă, nu s-a gândit cu siguranță la muncitorii români de care terenurile agricole din Italia au disperată nevoie în aceste săptămâni, pentru a putea începe recoltarea produselor de sezon, fructe și legume.

„Mai degrabă, pachetul său de asistență sanitară „Impresa Famiglia” îl dezvoltase pentru a pregăti unul din proiectele destinate să sprijine repornirea industriei, atât în ​​Italia, cât și în România. În același timp, a fost conceput ca un instrument extrem de util pentru atragerea înapoi în România a unor categorii de persoane care lucrau în străinătate, garantându-le acestora o asistență medicală la cel mai înalt nivel”, a spus oficialul.

Potrivit acestuia, trebuie să accelerăm pentru a găsi un punct de întâlnire comun între cele două țări, pentru a asigura sosirea în Italia a acestor lucrători sezonieri. Italia angajează zeci și zeci de mii de muncitori români în agricultură, pe lângă cei de care are nevoie în domeniul turismului, pentru hoteluri și restaurante, care pentru moment sunt în aşteptare.

În contextul situației de urgență generate de coronavirus – continuă președintele Confindustria România – „există mulți factori care impun limite, printre care: guvernele au aplicat în mod autonom măsuri de restricție și au impus oprirea circulației persoanelor atât în interiorul cât şi în afara granițelor, conform indicațiilor Organizației Mondiale a Sănătății.

„Fiecare stat a abordat situația de urgență în momente diferite, cu limitări graduale: situația României de astăzi, în ceea ce privește numărul de persoane infectate și răspândirea bolii, este cea a Italiei de la jumătatea lunii februarie. Circulația lucrătorilor între state ar putea avea loc, dar numai dacă ar avea un impact aproape zero asupra sistemului țării care îi primeşte şi îi angajează”, a mai spus Giulio Bertola.

Italia cere cu disperare muncitori români în agricultură 

Pe de o parte, în Italia, poate pe bună dreptate există îngrijorarea că sosirea în masă a mii de muncitori riscă să adauge un stres suplimentar sistemului public de sănătate, care se află deja în dificultate încercând să facă față impactului coronavirusului asupra propriilor cetățenilor, pe de altă parte, poate că românii înșiși se tem că, venind în Italia, ar putea să nu beneficieze de asistență adecvată în caz de nevoie și, prin urmare, nu toată lumea este dispusă să plece. Se pare că, până în prezent, nu există nicio procedură care să poată liniști ambele părți.

Confindustria România continuă în permanență să fie proactivă, atât pentru industrie, cât și pentru instituțiile românești și italiene. În ceea ce privește munca și forța de muncă avem un nou proiect numit „Fabrici în siguranță” – explică Bertola. A luat naştere pentru a facilita circulația muncitorilor între state și reluarea activității de producție, astfel încât toate acestea să se poată desfăşura în condiții de siguranță şi respectând toate protocoalele prevăzute, dar numai datorită consolidării protecției sănătății, prin urmare nimic nu împiedică să poată fi aplicat, chiar imediat, și în agricultură.

Dacă luăm în considerare cazul muncitorilor români din sectorul agricol, în acest mod nu ar exista riscul creșterii volumului de muncă pentru sistemul public de sănătate.

Muncitorii ajung cu avioane charter 

„Muncitorii ar putea ajunge cu avioane charter speciale, ar merge direct la fermele şi întreprinderile agricole unde sunt angajați și ar putea respecta perioada de carantină, știind că beneficiază de o acoperire medicală extraordinară și că, odată terminată munca sezonieră, la întoarcerea lor în România, această protecție ar fi valabilă încă câteva luni, degrevând astfel și sistemul de sănătate publică din România.

Între timp, în timp ce Confindustria România solicită autorităților să găsească o soluție rapidă pentru Italia, chiar ieri 13 aeronave pline cu lucrători agricoli au plecat din România, dar în direcția Germania.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate