Jurnalistul Kamil Demirkaya a declarat că a avut încredere totală în Justiţia din România, subliniind că a primit foarte multe mesaje de susţinere. Declarație vine după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de extrădare emisă pe numele lui de autorităţile din Turcia.
„Sunt foarte fericit, foarte bucuros. Aveam încredere totală în Justiţia din România şi astăzi Justiţia ne-a confirmat acest lucru. Colegii mei ziarişti din Turcia nu sunt la fel de norocoşi ca mine. Conform statisticilor internaţionale, în momentul de faţă, sunt 326 de ziarişti întemniţaţi, iar mai mult de jumătate – 174 – sunt în temniţele din Turcia. Noi ne iubim ţara, dar nu ne-am dorit ca ţara să ajungă în starea în care se află acum”, a spus Demirkaya la CAB.
11.30 Cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia „Zaman România” a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia a fost luată după aproximativ un sfert de oră de deliberări, având în vedere că şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti se opune extrădării jurnalistului.
Kamil Demirkaya a declarat, pe 6 decembrie, la Curtea de Apel, că nu doreşte să fie extrădat în Turcia, deoarece Justiţia de acolo nu funcţionează, iar jurnaliştii şi cadrele didactice sunt o ţintă. Cererea a fost respinsă pe motiv că nu sunt întrunite condiţiile pentru extrădarea lui Kamil Demirkaya.
Pe numele acestuia a fost emis un mandat de extrădare de către autorităţile turce, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti l-au audiat, au decis să nu-l reţină şi au trimis solicitarea în instanţă.
Ziaristul a anunţat că a cerut azil în România iar acuzaţiile care i se aduc de către autorităţile turce i se par caraghioase. El a explicat că, oficial, autorităţile din Turcia îl acuză de faptul că a avut pe telefon o aplicaţie (bylock), folosită de susţinătorii predicatorului Fethullah Gulen.
Kamil Demirkaya a explicat că în anul 1992 a plecat din Turcia, ocupându-se de activităţi educaţionale în străinătate, printre care şase ani în Republica Moldova (1997 – 2003), unde a fost director la o unitate de învăţământ, după care a condus redacţia ziarului „Zaman” din Bulgaria (2003 – 2011), întorcându-se apoi în Turcia, unde s-a pensionat. În august 2016, a venit în România, fiind şeful ziarului „Zaman România”.
Publicaţia „Zaman România” susţine că autorităţile turce au emis un mandat de extrădare la ordinul preşedintelui Turciei, Recep Erdogan.
Foto: realitatea.net