marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiKlaus Iohannis a fost ales președintele României

Klaus Iohannis a fost ales președintele României

Candidatul PNL, Klaus Iohannis, a fost ales președintele României, dacă ne luăm după cele două entități care au efectuat sondaje la ieșirea de la vot.

Potrivit obţinut Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde Iohannis a obținut 64,8% în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de duminică, iar reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă, 35,2%.

Datele sunt valabile pentru ora 19,30 şi doar pentru secţiile de pe teritoriul României, fără a ţine cont de secţiile din străinatate. Într-un rezultat care ar include şi diaspora, Iohannis ar obţine 67%, iar Dăncilă – 33%.

Eşantionul pentru exit-poll a fost format din 400 de secţii de votare, acesta fiind unul stratificat, pe mediile urban şi rural şi pe regiuni istorice. Numărul de persoane intervievate a fost de peste 23.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar a fost de circa 18%.

Pe de altă parte, potrivit Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES Klaus Iohannis, a obţinut 66,5% în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de duminică, iar reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă, 33,5%.

Suplimentar faţă de estimările bazate pe datele culese de la secţiile de vot de pe teritoriul României, predicţiile transmise de IRES iau în calcul un model statistic de redistribuire a voturilor din diaspora. Eşantionul a fost de 24.119 chestionare aplicate până la ora 20,00, iar marja de eroare – 2%. 

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate