marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiLudovic Orban vine cu PNDL 3 după ce a criticat programele anterioare

Ludovic Orban vine cu PNDL 3 după ce a criticat programele anterioare

După ce a criticat programele anterioare, premierul Ludovic Orban a anunțat că Executivul liberal va veni cu PNDL 3, dar vor trebui să răspundă unor nevoi reale ale comunităţilor.

„Va exista cu siguranţă un PNDL 3, să nu aveţi niciun fel de emoţie în această privinţă. Acum, pe de altă parte, să îmi permiteţi să vă spun şi eu că, din păcate, de exemplu, noi avem încă la finanţare proiecte din PNDL 1, de ordinul sutelor, care în mod normal ar fi trebuit să fie finalizate şi care să nu greveze alocaţiile bugetare care au fost destinate pentru PNDL 2. Încă mai sunt proiecte pe Ordonanţa 7, care încă sunt finanţate în cadrul bugetului Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării Regionale”, a afirmat Ludovic Orban.

Potrivit premierului, nu era absolut necesar ca de la CNI să se finanţeze un stadion în Alexandria.

„Eu cred că resursele financiare puteau fi alocate mult mai eficient spre proiecte în comunităţile rurale şi cu banii respectivi puteam să finanţăm proiecte care erau mult mai utile şi mult mai necesare. De asemenea, trebuie să existe şi o rigoare în derularea proiectelor. Am să vă dau numai un exemplu: noi suntem într-un risc major de a pierde două miliarde de euro, de a fi obligaţi să rambursăm către Uniunea Europeană două miliarde de euro, pentru că sunt şapte judeţe unde nu au fost finalizate lucrările pe Programul Operaţional Sectorial pe Mediu 1, adică extinderile de reţele de apă şi canalizare. Sunt şapte judeţe care nu au finalizat proiectele. Dacă nu se finalizează proiectele până la sfârşitul anului, Comisia Europeană ne va cere rambursarea integrală a sumelor care au fost alocate pentru finanţarea extinderilor de reţele de apă şi canalizare”, a mai spus premierul.

Orban va continua cu PNDL 3 

Proiectele din PNDL 3 vor trebui să fie complementare celor finanţate din fonduri europene şi să răspundă unor nevoi reale ale comunităţilor locale.

„PNDL 3, când îl gândim, îl gândim cu câteva lucruri simple – trebuie să fie un program complementar programelor care beneficiază de finanţare europeană şi trebuie să răspundă unor nevoi reale care există în comunităţile rurale pentru care vom lansa apelul. Selectarea proiectelor trebuie să se facă mai puţin prin subiectivismul unui ministru, ci trebuie să se facă pe baza unei metodologii, a unui set de criterii, pe care împreună îl vom conveni, evident, cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor, astfel încât să avem garanţia că proiectele pe care le finanţăm sunt proiecte necesare, sunt proiecte care duc cu adevărat la creşterea calităţii serviciilor”, a mai declarat Orban.

Acesta crede că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii nu este un mecanism de finanţare sustenabil, deoarece proiectele incluse „nu au făcut obiectul niciunui fel de criteriu” şi „au fost selectate pe ochi frumoşi”, fără să existe în realitate o alocare de fonduri pentru acestea.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate