vineri, martie 29, 2024
AcasăAgenda ZileiLupta pentru postul de comisar european. Ce spun politicienii

Lupta pentru postul de comisar european. Ce spun politicienii

Lupta pentru postul de comisar european naște scandal numai între partidul de la putere și opoziție, ci și în interiorul partidului PSD. Nominalizările de până acum nemulțumesc pe foarte mulți membri social democrați, în timp ce opoziția speră în încă un eșec al Puterii. 

Premierul Viorica Dăncilă va face o nouă propunere de comisar european după ce va avea mai întâi o discuţie cu Ursula von der Leyen, preşedintele propus al Comisiei Europene.

„Este foarte important pentru noi comisarul european, dar vreau să am prima dată o discuţie cu doamna preşedinte al Comisiei Europene. Avem şi alte probleme de discutat (în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD – n.r.), avem şi alte puncte – vine moţiunea de cenzură, trebuie să discutăm – avem de aprobat Biroul judeţean pentru Cluj, avem de aprobat mandatarul financiar. Sunt mai multe probleme de discutat şi mi se pare normal ca pentru o organizaţie de partid să ai întâlniri regulate în care poţi să discuţi probleme importante. (…) Nu vorbim de propunerea pentru comisar european”, a precizat Viorica Dăncilă, la Parlament.

Dăncilă spune că, este important profilul candidatului, să fie o persoană care să aibă credibilitate, o persoană cu multă experienţă, o persoană care să aibă încredere şi să genereze încredere.

„Vă referiţi prea mult la nume şi uităm care trebuie să fie profilul candidatului. Vom discuta după ce discut cu doamna preşedintă. Ieri am discutat cu doamna preşedintă legat de candidatul Rovana Plumb, de modul în care s-a procedat. Astăzi vom discuta cu doamna preşedinte, dacă este nevoie propunem şi o femeie şi un bărbat, vom face mai multe propuneri. PSD are destui oameni competenţi care pot fi comisari europeni”, a mai spus premierul.

Victor Negrescu s-ar vrea el comisar european 

Pe de altă parte, Victor Negrescu spune că PSD trebuie să vină cu o propunere viabilă pentru funcţia de comisar european, astfel încât România să aibă cât de curând un comisar european.

„Noi o să avem astăzi o discuţie în Comitetul Executiv Naţional despre profilul candidatului pentru această funcţie de comisar european şi, evident, va ţine de doamna Dăncilă să vină cu o propunere. Nu au existat discuţii prealabile, ţine de analiza pe care o face dânsa, în consultare cu partenerii europeni, în consultare cu ceilalţi colegi”, a declarat Victor Negrescu.

Potrivit lui, Victor Negrescu a adăugat că un candidat viabil, proeuropean, înseamnă un candidat care are contacte la Bruxelles, care cunoaşte ce înseamnă politica europeană, care cunoaşte, de ce nu, mai multe limbi străine, un candidat care poate reprezenta aşa cum trebuie România şi PSD.

Acuzele la adresa Vioricăi Dăncilă nu încetează să apară de azi dimieață. Și dacă Dacian Cioloș spunea că România riscă să piardă postul de comisar european din cauza premierului, europarlametarul Siegfried Mureșan spune că Dăncilă nu știe să gestioneze deloc situația actuală. 

„Viorica Dăncilă tratează a doua nominalizare pentru postul de comisar european la fel ca pe prima: implică doar PSD-ul în luarea deciziei și refuză să îl implice pe președintele Iohannis, care este mult mai credibil decât ea pe plan european. Să nu ne mirăm dacă, aplicând aceeași rețetă, va obține același rezultat”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Tot acest scandal a fost provocat de refuzul Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european, după ce Comisia JURI a spus că aceasta are mari suspiciuni legate de integritatea declarației de avere, după că s-a dovedit că are un împrumut de 800.000 de lei luat de la o persoană fizică, împrumut pe care l-a și returnat cu mare ușurință, ieri.  

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate