Furnizorii şi distribuitorii de energie încarcă facturile clienţilor cu consumuri estimate prea mari şi iau nişte bani în avans, ceea ce este o formă de escrocherie, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.
„Am primit mai multe sesizări de la oameni. Vreau să trag un semnal de alarmă asupra unui aspect! Am păţit-o şi eu şi, se pare, mulţi alţi români. Există anumiţi furnizori care au şi distribuţie, care am văzut ca trec consumuri estimate foarte mari”, a precizat el.
Aceasta este o formă de înşelătorie pentru care există amenzi, a arătat ministrul.
„Factura va veni mai mare, practic iau nişte bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor. Nu se poate să se încarce facturile românilor pe consumuri estimate care nu au nicio legătură cu consumurile făcute în anii precedenţi, care ar trebui să aprecieze ce a consumat clientul într-o perioadă asemănătoare. Este o formă de escrocherie, există amenzi pentru aşa ceva. Mi se pare că este o înşelătorie pe care distribuitorii cu furnizorii o practică”, a continuat Popescu.
Furnizorii de energie încarcă facturile românilor
El a mai spus că îi roagă pe reprezentanţii ANRE şi ANPC să verifice aceste lucruri.
Pe de altă partea, la finalul lunii trecute, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, spunea că obligarea furnizorilor să livreze energie către consumatorii casnici la cel mai mic preţ este ilegală, întrucât ar încălca reglementările europene şi ar echivala cu o nouă Ordonanţă 114.
„Cu ocazia multiplelor presiuni la care a fost supusă autoritatea la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie când ni se solicita ca aceşti furnizori să îi încadreze pe cei 5,7 – 5,8 milioane de consumatori casnici din piaţa reglementată la cele mai mici preţuri din portofoliul lor de oferte, aş vrea să precizez că, din punctul nostru de vedere, ar fi fost şi este ilegal. Aceasta pentru că s-ar încălca Regulamentul 943 al UE privind piaţa internă de energie electrică şi Directiva 944 care avea termen de transpunere sfârşitul anului trecut. Aceste două acte normative prevăd foarte clar că preţurile trebuie formate de cerere şi ofertă şi niciun Guvern, Parlament sau autoritate de reglementare nu are dreptul să intervină asupra preţurilor, că statele iau măsuri pentru a exista concurenţă în piaţă”, a arătat oficialul ANRE.