sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăAgenda ZileiNegocierile pentru procurorul-șef european au eșuat

Negocierile pentru procurorul-șef european au eșuat

Negocierile pentru procurorul-șef european au eșuat, după ce Parlamentul european și-a susținut candidatul, pe Laura Codrușa Kovesi, iar Consiliul UE, pe al lor, în persoana francezului Jean-Francois Bohnert. 

Laura Codruţa Kovesi rămâne candidatul preferat al Parlamentului European pentru a deveni primul procuror-şef al noului Parchet European şi a cerut Consiliului să-şi reconsidere poziţia, au anunțat oficialii PE. 

Preşedintele PE, Antonio Tajani, a reiterat că o susține pe Koveși, chiar și după toate acuzațiile la care a fost supusă în țară. Echipa de negociere a PE a cerut Consiliului UE să îşi reconsidere poziţia, după ce nu s-a ajuns la un acord nici în urma celei de-a treia runde de negociere. Procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) trebuie să fie selectat de comun acord între Parlament şi Consiliul UE. 

„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului, regretăm profund situaţia actuală de blocaj, care împiedică cele două instituţii să numească procurorul-şef al Parchetului European. Procurorul-şef va juca un rol cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituţie care va contribui la combaterea infracţiunilor împotriva bugetului UE”, a declarat Claude Moraes, preşedinte al Comisiei pentru libertăţi civile. 

Pe de altă parte, vicepreşedinta Comisiei de libertăţi civile, eurodeputata olandeză Judith Sargentini, din grupul Verzi/ALE, spune că opoziţia cu care se confruntă în prezent dna Kovesi din partea autorităţilor române scoate în evidenţă curajul şi independenţa sa, ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a Parchetului European.

Oficialii Consiliului UE au cerut ca viitoarea rundă de discuţii privind desemnarea procurorului-şef european să se amâne pentru 12 aprilie, din cauza reuniunii extraordinare a Consiliului European dedicate Brexitului. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate