vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAgenda ZileiParlamentul European și Consiliul UE negociază postul de procuror-șef european

Parlamentul European și Consiliul UE negociază postul de procuror-șef european

Oficialii Parlamentului European şi ai Consiliului UE vor vedea astăzi pentru o nouă rundă de negocieri privind desemnarea primului procuror-şef european.

Pentru această funcție candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, care este candidata preferată de Parlamentul European, în timp ce candidatul agreat de Consiliul UE este francezul Jean-Francois Bohnert. 

Ieri, preşedintele legislativului european, Antonio Tajani, a solicitat autorităţilor române să oprească obstacolele puse în faţa candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European.

„Vreau să exprim toată preocuparea Parlamentului European pentru situaţia care a apărut, având în vedere că acesteia i-a interzis să părăsească țara (…) De asemenea, vreau să îi transmit Laurei Codruța Kovesi că rămâne, în continuare, candidatul preferat al Parlamentului European și continuă să se bucure de respectul şi sprijinul nostru pentru funcția de procurur șef european”, a declarat Tajani. 

După ce, zilele trecute, Kovesi a fost pusă sub control judiciar și i s-a interzis să părăsească țara, dar și să vorbească cu presa despre procesul în care este implicată, aseară, instanța supremă i-a dat câștig de cauză fostului procuror șef al DNA și a scos-o de sub control judiciar.  

Cele două instituții europene vor numi de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. 

Comisia Europeană a luat şi ea poziţie miercuri în cazul candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european şi a precizat că fosta şefă a DNA trebuie lăsată să-şi susţină candidatura, pentru ca instituţiile europene să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză. 

„A admis contestaţia pe care am formulat-o şi s-a dispus revocarea măsurii controlului judiciar. Nu comentez decizia. Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală. Acum pot să părăsesc şi ţara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile şi mi s-a admis contestaţia”, le-a spus Laura Codruţa Kovesi jurnaliştilor, după pronunțarea deciziei. 

Dacă negocierea va eșua în această zi, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie, cu două zile înainte de Brexit-ul dur anunțat în urmă cu câteva zile. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate