sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiOMS: În actualul ritm de vaccinare, România va ajunge la nivelul de...

OMS: În actualul ritm de vaccinare, România va ajunge la nivelul de imunizare a 70% din totalul populaţiei în doi ani și jumătate

Specialiştii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care au analizat, împreună cu factorii de decizie din România, situaţia privind vaccinarea anti-COVID arată că în ritmul de vaccinare înregistrat în ultimele şase săptămâni şi dacă se păstrează actualele strategii privind implementarea campaniei de imunizare, România va reuşi abia peste doi ani şi jumătate să ajungă la un nivel de vaccinare de 70% din totalul populaţiei, informează News.ro.

Analizele privind vaccinarea arată de asemenea că numărul femeilor care se vaccinează este considerabil mai mic comparativ cu cel al bărbaţilor, dar relevă şi un procent foarte scăzut privind imunizarea la categoria de vârstă peste 80 de ani, care este una vulnerabilă, transmite Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Modelarea OMS arată că, odată cu ritmul actual de vaccinare din ultimele 6 săptămâni şi cu strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populaţia totală şi în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%. Nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea finalizează schema. Este necesar să ne asigurăm că şi restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci şi recomandă vaccinul populaţiei”, este una dintre concluziile la care au ajuns specialiştii din Biroul regional al OMS pentru Europa şi OMS România, care au analizat, împreună cu oficiali din Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică motivele din spatele tendinţei actuale în procesul de vaccinare COVID-19.

Conform unui comunicat dat publicităţii luni de INSP, aceleaşi analize indică diferenţe mari privind acoperirea vaccinală între judeţe sau regiuni, dar şi între diferitele categorii de vârstă şi chiar între sexe.

„În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări programatice şi operaţionale în extinderea vaccinării. Există diferenţe mari în acoperirea vaccinală de la un judeţ la altul, judeţele din nord-est şi sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puţin vaccinate decât bărbaţii, cu o diferenţă de aproape 20%. (…) Vaccinarea în populaţia generală în România este scăzută şi deja stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Absorbţia este mai mică decât se aştepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani)”, este o altă concluzie a analizei, potrivit comunicatului INS

Conform aceluiaşi document, oficialii români au informat că ţara se confruntă cu o creştere foarte mare a cazurilor severe şi a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut şi alte boli, dar au fost înregistrate decese şi la tineri, inclusiv copii, şi la populaţia activă.

„Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane cu vaccin împotriva Covid-19, (prima doză), până la sfârşitul acestui an (45% din populaţie) şi să vaccineze 70% din populaţie până în primul trimestru al anului 2022”, se mai arată în documentul citat.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate