sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiOrban a dat aproape tot ce au dorit partidele, dar partidele tot...

Orban a dat aproape tot ce au dorit partidele, dar partidele tot nu vor să guverneze

Premierul desemnat Ludovic Orban a dat aproape tot ce au dorit partidele, dar partidele tot nu vor să guverneze. Acesta a declarat că răspunsurile sale au fost pozitive la 90% dintre solicitările partidelor care au susţinut moţiunea de cenzură şi cu care a avut în această săptămână o primă rundă de negocieri pentru învestirea noului guvern.

„Sunt la fel de încrezător ca şi înainte de a demara aceste discuţii. Răspunsurile mele au fost în 90% dintre solicitările partenerilor – da, adică nu avem puncte… De la ALDE, care a solicitat chestiuni pe care şi noi, PNL, le susţinem, până la Pro România, până la USR, răspunsurile noastre au fost afirmative. Practic, eu pot să vă spun că, din punctul meu de vedere, sunt îndeplinite condiţiile”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a menţionat că sunt minime puncte de divergenţă şi asta depinde de rezonabilitatea fiecărui partener, pentru că e evident că nu se pot înţelege pe toate punctele.

„În toate discuţiile pe care le-am avut cu toţi partenerii am fost extrem de deschişi, extrem de flexibili, am preluat o mare parte din punctele de vedere pe care le-au exprimat partenerii noştri şi, din punctul meu de vedere, atunci când se ajunge la decizii în fiecare formaţiune politică, nu văd motive serioase pentru care s-ar lua altă decizie decât aceea de sprijinire a guvernului”, a mai declarat Orban. 

De asemenea, liberalii nu resping ideea alegerilor anticipate, iar pe acest subiect s-a discutat la întâlnirea cu cei de la USR.

„Pe toată perioada asta am spus că preferinţa noastră este pentru alegerile anticipate, pentru că altfel este complicat în actuala structură politică a Parlamentului să generezi un sprijin coerent şi solid pentru guvern, pentru a face ceea ce trebuie pentru România. Pe de altă parte, nici nu putem să aruncăm ţara în criză, să menţinem guvernul demis prin moţiune de cenzură la Palatul Victoria să facă în fiecare zi nenorociri. Întâi învestim un guvern şi, după alegerile prezidenţiale, pentru că oricum până în 21 decembrie, când depune jurământul preşedintele României, nu se pot organiza constituţional alegeri anticipate, ne aşezăm la masă şi discutăm”, a mai afirmat liberalul.

Liberalii vor susţine această variantă cu o singură condiţie – să existe un pact prin care formaţiunile politice care deţin jumătate din Parlament să se angajeze că nu votează învestirea a două guverne succesive.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate