marți, ianuarie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiOrdonanţa de urgenţă nr. 114/2018 îndreaptă România spre recesiune

Ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018 îndreaptă România spre recesiune

Ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018, cunoscută ca Ordonanţa „Taxei pe viciu”, a început să producă efecte economice negative în cascadă, îndreptând România către recesiune. „Populismul disperat este vizibil în toate capitolele Ordonanţei 114, cunoscută ca Ordonanţa “Taxei pe viciu”, adoptată în grabă de Guvernul PSD-ALDE, la finalul lunii trecute. Fără să verifice în niciun fel posibilele efecte economice ale acestei decizii guvernamentale, care face trimitere la multe domenii ale vieţii economice, Ordonanţa a început să producă rezultate negative în cascadă, mai ales prin indicii declinului bursier, prin indicii cotaţiilor acţiunilor bancare şi ai funcţionării sistemului energetic”, este de părere deputatul Marilen Pirtea.

Într-un termen foarte scurt de la adoptare, economia reală a început să transmită semnale negative deosebit de clare asupra greşelilor de abordare, dar şi tehnice, ale acestei măsuri luate de Guvern.
Mai ţine doar de timpul de reacţie publică a unei mase critice a operatorilor economici şi a societăţii în general pentru ca să devină evident şi pentru Guvern că este inevitabilă abrogarea aceastei măsuri populiste şi pripite, pentru ca efectele negative pe care le generează să nu afecteze iremediabil sănătatea economică a României. 

PNL respinge Ordonanța 114

„PNL va cere de urgenţă în Parlament exprimarea unui vot de respingere a Ordonanţei 114. Impactul negativ al Ordonanţei 114 este multipul. Sunt afectate domenii esenţiale, precum securitatea energetică, sectorul bancar, industria de telecomunicaţii, stabilitatea pe termen lung a acumulărilor persoanelor fizice în fondurile private de pensii, funcţionarea industriei construcţiilor, dobânzile titlurilor de stat, iar acestea sunt doar efectele primului val de consecinţe economice negative produse prin Ordonanţa 114”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
În privinţa efectelor din domeniul pieţei de energie, introducerea impozitului pe cifra de afaceri a operatorilor din domeniul energetic va crea efecte în cascadă, concretizate în scumpiri ale serviciilor pentru consumatori.
Impactul la bursă, resimţit încă din prima zi de după adoptarea Ordonanţei, s-a îndreptat asupra principalelor companii din domeniul energetic, în cote alarmante:
  • indicele BET – NG a scăzut cu 9,75%, respectiv Romgaz cu 8,57%, Transgaz cu 4,22%, OMV-Petrom cu 9,22% şi Conpet cu 4,70%.

Mai mult, însă, anunţarea din partea consilierului Darius Vâlcov a faptului că taxa pe active va fi plătită trimestrial (de 4 ori câte 0,3% din total active) a generat imediat reculul acţiunilor Băncii Transilvania încă 9% şi ale BRD cu 6%, operatori bancari strategici.

„Efectele în lanţ ale scumpirilor din energie se vor reflecta în scumpirea creditelor atât pentru gospodării, cât şi pentru companii, în scumpirea finanţării pentru creditele guvernamentale, şi chiar şi în nerealizarea investiţiilor, din cauza scumpirii capitalului.În piaţa energetică, consecinţele majore se vor vedea în sectorul gazelor naturale, unde îngheţarea preţului va conduce la previzibilele renunţări la investiţiile din exploataţiile off shore şi on shore, care vor deveni nerentabile (pentru acest preţ pe MWh, blocat la nivelul de 68 lei pe MWh). În aceste condiţii, independenţa energetică a România va avea de suferit.În sistemul bancar, impozitul asupra activului bancar va produce efecte catastrofale asupra economiei româneşti, prin reducerea creditării şi prin dezintermedierea financiară”, a mai spus Pirtea.

Efectele nefaste continuă cu Ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018

Profitabilitatea băncilor va scădea şi, implicit, dividendele acţionarilor se vor diminua. Suportatorii măsurii rămân tot consumatorii de credite, băncile introducând aceste costuri în dobânzi şi comisioane.

În piaţa strategică a telecomunicaţiilor, modificările pregătite prin Ordonanţa 114 vor afecta iremediabil dezvoltarea economiei digitale şi interesele utilizatorilor pe termen lung, aceştia fiind cei care vor suporta creşterile de costuri prin majorări de tarife.

Ca un efect suplimentar, introducerea impozitului pe cifra de afaceri, aferentă comunicaţiilor mobile din generaţiile 2, 3 şi 5, va conduce la scăderea investiţiilor în infrastructura specifică domeniului.Impactul Ordonanţei 114 asupra funcţionării Pilonului II de pensii va însemna dificultăţi semnificative pentru funcţionarea fondurilor private, putându-se ajunge chiar la ieşirea acestora de pe piaţa românească.

Introducerea prin Ordonanţă a opţiunii contributorilor de a-şi retrage cotizaţiile după o perioadă de numai 5 ani (aplicabilă pentru cea mai mare parte a contributorilor) va conduce la retragerea masivă a acestor fonduri. Valoarea totală a contribuţiilor în discuţie este de peste 10 miliarde de euro, iar retragerea acestor fonduri acumulate va periclita semnificativ şansele asiguraţilor de a beneficia de pensii decente peste un orizont de 20 de ani, atunci când piaţa forţei de muncă va fi grav dezechilibrată.

Având în vedere că sistemul pensiilor private a fost lovit din 2 direcţii (pe de-o parte de majorarea capitalului social al asiguratorilor, ceea ce presupune indisponibilizarea unor sume ce puteau fi investite, şi, pe de altă parte, de plafonarea veniturilor prin limitarea comisioanelor), este foarte posibil ca fondurile private să se retragă din România, cu efecte catastrofale economice şi sociale.Și titlurile de stat vor fi afectate prin aplicarea Ordonanţei 114, rata curentă a dobânzii depăşind deja 5%, deja cea mai ridicată rată din UE, rezultat imediat ce va crea condiţiile pentru noi presiuni bugetare şi noi creşteri ale ROBOR (băncile fiind presate astfel să ceară dobânzi mai mari gospodăriilor şi companiilor).

Efectele de pe Bursă ale aplicării Ordonanţei 114 sunt imediate şi semnificative, cu scăderi care nu au mai fost recuperate, doar în 19 decembrie, spre exemplu, de pe Bursa de Valori din Bucureşti “dispărând” 6 miliarde de lei din capitalizarea bursieră, cea mai mare scădere zilnică din ultimii 10 ani.

“Sub pretextul unor aşa-zis necesare reaşezări de praguri de impozitare şi măriri ale contribuţiilor, aplicate mai multor categorii de contribuabili mari, Guvernul a decis aplicarea unor taxe împovărătoare pentru companiile mari, bănci, operatori de gaze, companii de asigurări şi de telecomunicaţii, fără să ofere siguranţa unor estimări corecte ale efectelor prin studii de impact. Hazardul economic în care guvernul PSD-ALDE a împins economia românească va produce consecinţe multiple pentru toţi cetăţenii, mai ales pentru salariaţi, care se vor traduce în scăderea standardelor de viaţă atât pe termen scurt, dar şi pe un orizont de termen mediu şi lung, un ansamblu de consecinţe care vor conduce România către recesiune”, subliniază liberalul Marilen Pirtea.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate