duminică, septembrie 8, 2024
AcasăAdministrație publicăOUG 114/2018 se schimbă, săptămâna viitoare, tot prin OUG

OUG 114/2018 se schimbă, săptămâna viitoare, tot prin OUG

OUG 114/2018 se schimbă, săptămâna viitoare, tot prin OUG, după ce a bulversat întreaga piață de la sectoare precum cel bancar până la sectorul de construcții. 

De asemenea, una dintre principalele modificări va fi stabilirea ROBOR în funcţie de tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. 

Potrivit ministrului, săptămâna viitoare, actul normativ va fi modificat în Guvern, însă discuţiile nu sunt finalizate. 

„Ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor cu Asociaţia Română a Băncilor şi vom avea şi astăzi o discuţie pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114. Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern. În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor”, a mai spus Teodorovici. 

Ministrul Finanțelor spune că intenția Guvernului este de a duce mai jos costul finanţării românilor şi este clar că este o diferenţă între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel propus pe tranzacţii, cum este cel propus în proiectul de act normativ. 

Primele semne ale OUG 114 deja s-au simtit in costurile pe care bancile le impunc lcientilor, aceștea imputand debitorilor costuri mai mari pentru credite. Un alt efect al ordonanței s-a văzut în în sectorul pariurilor unde anumite case de pariuri și-au anunțat jucătorii că, de zilele trecute, toate debitările de cont vor fi taxate cu circa 2% indiferent de sumă. 

Ma mult, unul dintre cele mai afectate sectoare a fost cel al pensiilor private, unde administratorii de fonduri au fost puși să își majoreze capitalul social la 8%. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate