Premierul Florin Cîțu a introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, de miercuri, programul Anghel Saligny, dedicat dezvoltării comunităților locale, fapt care a provocat nemulțumirea USR PLUS, ai cărui lideri nu fuseseră informați despre această intenție. De asemenea, încercarea de a trece prin guvern programul Saligny s-ar fi făcut nelegal, nefiind obținute avizele necesare de la Ministerul Transporturilor și Ministerul Justiției.
Grăbit să satisfacă nevoile primarilor de a căror susținere are nevoie pentru a fi ales în fruntea PNL, premierul riscă să arunce în aer coaliția de guvernare, după ce a decis să treacă prin guvern, în ciuda opoziției miniștrilor USR PLUS, programul Anghel Saligny
Premierul a declarat, miercuri, că el nu se uită pe avize deoarece Secretariatul General al Guvernului e cel care se ocupă de asta, iar în cazul Saligny SGG a susținut că procedurile de avizare au fost respectate.
”Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedura. Eu vă spun că ce facem e legal. Eu nu mă uit pe avize. Dacă există un dubiu undeva întrebăm Secretariatul General şi Ministerul Dezvoltării. Am întrebat Secretariatul General dacă procedurile de avizare au fost respectate şi au fost. Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanţe cu observaţii care este acum procesat. Va veni la ora 19.00”, a afirmat miercuri Florin Cîţu, întrebat dacă proiectul are avizul Ministerului Justiţiei, potrivit News.ro.
Întrebat dacă vicepremierul Dan Barna a vorbit despre ieşirea de la guvernare a USR PLUS, Cîţu a replicat: „Eu nu spun din discuţiile pe care le am cu partenerii mei de coaliţie”.
„Eu vă spun că nu a fost acest lucru în şedinţa de Guvern. În şedinţă n-am primit ameninţări de la Dan Barna. E vorba despre un proiect care dezvoltă România şi care a primit observaţiile USR PLUS. Acest proiect va trece. Dacă are toate procedurile legale şi avizele sigur va trece astăzi. Eu nu cred că există vreun ministru care să facă abuz în funcţie şi să nu respecte ceea ce are de făcut. Îi aştept pe colegii mei să facem reforme la Guvern”, a spus premierul, după ce s-a anunțat că ședința de guvern a fost suspendată și va fi reluată la orele 19.00.
Dacian Cioloș: Miniștrii USR PLUS nu au ce căuta într-un guvern care nu le respectă punctul de vedere
Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a declarat că miniştrii formaţiunii nu ştiau că proiectul privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” va fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern şi că acesta nu are avize de la ministerele Justiţiei şi Transporturilor.
Într-o declaraţie pentru Digi 24, Cioloş a arătat că, în opinia sa, miniştrii USR PLUS nu au ce să caute într-un guvern în care punctul lor de vedere nu este respectat.
„Şedinţa s-a suspendat până la ora 19.00. Noi astăzi aveam stabilite şi întâlniri cu grupurile parlamentare, de început de sesiune. Vom vedea ce decidem. Noi nu ştiam că acest subiect va fi pe ordinea de zi suplimentară. Din câte înţeleg, nu are toate avizele încă, pentru că nu are avizele Ministerului Justiţiei şi Ministerului Transporturilor. Deci, procedura, din punctul acesta de vedere, nu e îndeplinită, dar, dincolo de asta, noi am avut o discuţie în coaliţie şi convenisem că acest proiect nu intră pe ordinea de zi până când nu clarificăm şi votul pe desfiinţarea Secţiei Speciale. Eu cred că aşa se construieşte încrederea în coaliţie. Dacă ne punem unii pe alţii în faţa faptului împlinit, astea sunt semnale că nu vrem că construim împreună. Şi noi vrem să continuăm împreună”, a precizat Cioloş.
El a mai spus că miniştrii USR PLUS ar trebui să se retragă din Guvern în cazul în care punctul lor de vedere nu este respectat.
„E o propunere pe care eu o voi face, nu am luat o decizie încă formală în partid, dar e clar că miniştrii, colegii noştri din USR PLUS, nu mai au ce să caute într-un guvern în care punctul lor de vedere nu este respectat. Şi cu un prim-ministru care, deja, după ce l-a demis pe ministrul Sănătăţii fără să ne consulte, acum ar pune şi ar decide pe agenda guvernului, împotriva voinţei colegilor noştri, pe un subiect pe care noi am avut o discuţie în coaliţie – asta nu e o modalitate prin care noi să putem lucra împreună în mod constructiv”, a afirmat el.
Stelian Ion: Ministerul Justiției nu a dat avizul pentru proiectul Saligny
Ministrul Justiției, Steloian Ion, a declarat, la rândul său, că el nu avea cum să dea un aviz pe Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” pentru că, până în prezent, nu a primit proiectul în original, menţionând că acest aviz nu trebuie privit ca un instrument politic şi „orice presiuni” asupra angajaţilor Ministerului Justiţiei sau asupra ministrului Justiţiei „nu pot fi făcute”.
„Legat de avizul MJ la proiectul „Anghel Saligny”, nici până la această oră nu a venit la MJ originalul acestui proiect, deci nu avea cum să fie dat acest aviz, termenul stabilit prin HG este de 4 zile, deci, fiind un proiect atât de important şi având numeroase observaţii, eu cred că trebuie citit cu mare atenţie acest proiect, nu pe grabă. MJ îşi asumă toată responsabilitatea, nu doar persoana ministrului Justiţiei, sunt acolo profesionişti desăvârşiţi şi când acest specialişti în drept, care au şi experienţă vastă, aduc aminte observaţii, acele observaţii trebuie respectate”, a afirmat Stelian Ion la Parlament, după şedinţa grupului USR. (…)E foarte important să nu privim acest minister şi acest aviz ca pe un instrument politic şi orice presiuni, fie asupra angajaţilor Ministerului Justiţiei, fie asupra ministrului Justiţiei, nu pot fi făcute. Asupra mea nu s-au exercitat presiuni, premierul nu mi-a spus nimic legat de chestiunea aceasta, a întrebat dacă există acest aviz, înţeleg că se doreşte foarte mult, dar chiar şi pentru responsabilitatea şi răspunderea premierului, a întregului Guvern, semnătura ministrului Justiţiei este foarte importantă. Aşa că indiferent că le place sau nu le place unora dintre membrii Guvernului sau premierului un anumit aviz venit de la MJ, el trebuie respectat şi în niciun caz avizul nu trebuie dat pe genunchi, în grabă, trebuie citit foarte atent acest act normativ” – a spus ministrul Justiției.
Dan Barna: Este un moment de încălcare a protocolului de colaborare a Coaliției
Dan Barna, co-președintele USR PLUS a declarat, miercuri, referitor la proiectul privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, că este „un moment potenţial” de încălcare a protocolului de colaborare a coaliţiei, semnat „după momentul Vlad Voiculescu”, menţionând că speră să fie găsită o variantă pentru a rămâne într-o „colaborare funcţională”.
„Este un moment potenţial de încălcare a protocolului de colaborare pe care l-am semnat după momentul Vlad Voiculescu. Tocmai de aceea, în acest moment, am decis, în urma dialogului cu premierul, să suspendăm şedinţa până în această seară. Vom discuta şi cu colegii parlamentari şi cu conducerea USR PLUS şi diseară să găsim totuşi varianta în care să rămânem într-o colaborare cel puţin funcţională. Deocamdată discutăm scenarii şi variante. Pentru noi rămâne important respectarea protocolului de colaborare aşa cum a fost el semnat”, a afirmat Barna, înainte de şedinţa grupului parlamentar al USR PLUS.
Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că nu există niciun fel de dezbatere legată de PNDL 3, întrucât a fost de acord cu toate propunerile colegilor de coaliţie. ”În afară de discuţii politice, nu există niciun fel de alte dezbateri”, a afirmat premierul, precizând că programul este în circuitul de avizare.
”Am spus din primul moment că sunt de acord cu toate recomandările celor de la USR PLUS (…) În afară de discuţii politice, nu există niciun fel de alte dezbateri. Din punctul meu de vedere, PNDL 3 este în avizare în acest moment şi când o să fie gata cu avizele o să treacă prin şedinţa de Guvern”, a declarat, luni, premierul, întrebat dacă există posibilitatea ajungerii la un acord în coaliţie referitor la PNDL 3.
Rețele de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, gaze sau drumuri publice sunt investițiile care vor putea fi finanțate prin programul de investiții pentru primării „Anghel Saligny” în valoare de 50 de miliarde de lei, potrivit Economedia.ro.
Ordonanța de urgență pentru aprobarea programului național de investiții Anghel Saligny, un program de investiții pentru autoritățile locale, a fost discutată pe 11 august în primă lectură în ședința de Guvern, fiind însă respins categoric de USR PLUS.
Programul „Anghel Saligny” va avea drept beneficiari primăriile, la fel ca PNDL, iar banii, respectiv 50 miliarde lei, vor fi alocați prin credite de angajament pentru perioada 2021-2028. Finanțarea programului se asigură de la bugetul de stat.