marți, decembrie 6, 2022
AcasăAgenda ZileiPolitica bugetară iresponsabilă și populismul au băgat tras România în jos

Politica bugetară iresponsabilă și populismul au băgat tras România în jos

Politica bugetară iresponsabilă și populismul politicienilor de dragul câtorva voturi au băgat tras România în jos și ne-au adus în sitiația în care suntem astăzi, este de părere premierul Ludovic Orban.

„Politica bugetară ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi, nu poţi să generezi cheltuieli pentru care nu ai venituri. Populismul, încercarea de a crea avantaje care nu sunt normale şi fireşti într-o societate numai din dorinţa de a obţine voturi de la anumite categorii. De exemplu, atunci când institui un drept, trebuie să fii convins că ai resursele ca să acorzi dreptul respectiv către toţi cei care îţi cer dreptul respectiv. Pentru că, dacă nu ai resursele acestea, înseamnă că creezi o discriminare pentru cetăţeni. Neutralitatea fiscală, egalitatea din punct de vedere al legii şi implicit din punct de vedere fiscal sunt lucruri fundamentale care ţin de moralitate, ca să nu mai spun de moralitatea cheltuielilor publice pe care trebuie să le faci. Iar aici, din păcate, în România, nu numai mulţi oameni politici, dar şi mulţi formatori de opinie prezintă nişte lucruri nerealizabile ca pe nişte lucruri realizabile. Nu poţi să creşti un venit dacă nu ai resurse”, a precizat Orban, la Forumul Capitalului Românesc.

Politica bugetară iresponsabilă a tras în jos România

Potrivit lui, legea salarizării face din sectorul public este un concurent pentru cel privat.

„Au prevăzut creşterea pe patru ani de zile cu câte 25% în fiecare an, iar pentru anumite categorii au făcut şi creşterea în anticipaţie, iar anul acesta ar trebui să facem o altă creştere în anticipaţie. Am ajuns ca salariile în sectorul public să fie mai mari decât cele din sectorul privat. Sectorul public e un concurent pentru sectorul privat. Companiile de la Bucureşti sunt plătite, raportate pe fiecare domeniu de activitate, cu salariu de 35-40% mai mare, în condiţiile în care aproape nu desfăşoară nicio activitate cele mai multe dintre companii. În sectorul public am ajuns să avem salarii – dar nu sunt numai salarii, sunt tot felul de sporuri, de sisteme de creştere – indemnizaţii de hrană, vouchere de vacanţă. Nu poţi să creezi un asemenea sistem care de fapt să-ţi afecteze piaţa muncii, să-i afecteze exact pe cei care duc economia înainte şi care îţi asigură dezvoltare, creştere economică”, a spus Ludovic Orban. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate