luni, februarie 6, 2023
AcasăAgenda ZileiRomânia dă emoții Europei cu preluarea preşedinţiei Consiliului UE

România dă emoții Europei cu preluarea preşedinţiei Consiliului UE

Există emoţii la nivel naţional şi european pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România, pentru că în ţara noastră sunt puse sub semnul întrebării independenţa sistemului judiciar şi statul de drept, este de părere liderul deputaţilor USR, Dan Barna.  

„Vom începe anul 2019 cu un moment de importanţă istorică. Preluăm în premieră preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Ar fi trebuit să fie momentul pentru noi în care să demonstrăm la nivel european cel puţin compentenţă şi ataşament faţă de valorile europene. Ar trebui să arătăm lumii că suntem angajaţi ireversibil pe calea integrării europene şi mai ales că ne putem asuma cu responsabilitatea poziţia pe care o avem. Din păcate, însă, avem emoţii mari. Pentru că România este în prezent un mare semn de întrebare. Şi suntem în această situaţie şi acest semn de întrebare vine din faptul că în România sunt puse sub semnul întrebării independenţa sistemului judiciar. Este pus sub semnul întrebării statul de drept. Şi este, de fapt, pus sub semnul întrebării însuşi viitorul nostru european ca stat membru încă al UE”, a mai spus Barna. 

Acesta consideră că România nu este pregătită pentru preluarea preşedinţiei rotative la nivel tehnic, logistic şi de infrastructură. De aceea, trebuie să înţelegem că această atitudine nu poate să funcţioneze în următoarele şase luni în conducerea UE.

Preluarea preşedinţiei Consiliului UE, cu emoții

„Degeaba ne dă doamna Dăncilă asigurări despre priorităţile preşedinţiei Consiliului UE. Vorbim abia astăzi, când am ajuns la al treilea ministru delegat pentru Afaceri Europene şi după ce rolul exact al primului ministru nici după discursul de astăzi al doamnei prim-ministru nu îl cunoaştem şi nu este foarte clar. Dincolo de documentele pe care le vom aproba astăzi şi dincolo de ce ne-a spus doamna premier, când o să vorbim serios despre această preşedinţie, pentru că până în prezent despre dimensiunea parlamentară aproape nu s-a discutat. Comisia acesta minunată de la nivelul Parlamentului ştim toţi foarte bine că nu a funcţionat aproape deloc. Şi mai sunt trei săptămâni. Nu au existat dezbateri şi informări nici pentru noi, parlamentarii, nici pentru cetăţeni”, a mai declarat liderul USR în plenul Parlamentului.

Potrivit lui, vom avea o preşedinţie fără mize, fără ţinte asumate, un organism care va funcţiona permanent în stare de avarie. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate