marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiPreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a majorat retroactiv salariile de 16.000 lei

Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a majorat retroactiv salariile de 16.000 lei

Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a majorat retroactiv salariile de 16.000 lei ale unor angajaţi din instituţie, ceea ce ar contraveni legii, a declarat deputatul USR Dolj Daniel Gheba. 

Acesta solicită o investigaţie la toate consiliile judeţene din ţară, pentru că un articol din legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice poate lăsa loc de măriri salariale „infinite”, de până la 50% anual.

„Domnul Cosmin Vasile de la PSD, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a decis în mod imperios, în data de 08.01.2021, să majoreze cu până la 50% salariile de bază pentru personalul echipelor de proiecte finanţate din fonduri europene. S-a găsit ingenioasa soluţie de a interpreta îngheţarea nivelului salarial din decembrie 2020, aşa cum prevede art.1 alin.1 din Ordonanţa de Urgenţă 226/2020, ca angajaţii nominalizaţi de Serviciul Organizare Resurse Umane să poată beneficia de majorările salariale şi în cursul anului 2021 după cum vedem în dispoziţie. Cu surprindere afirm ca domnul Cosmin Vasile a dispus majorări salariale retroactiv şi în mod nominal, mai exact nu au fost majorate salariile minime sau medii, ci doar cele care se încadrează în media de 16.000 RON brut”, a scris Gheba pe pagina de Facebook.

Alesul USR întreabă dacă s-a dispus majorarea salariilor în mod gradual, încadrându-se în procentul de la 1% la 50% sau s-a dispus majorarea salariilor de bază cu procentajul maximal de 50% în fiecare an, în decursul ultimilor patru ani.

„Consider necesară o investigaţie la toate consiliile judeţene din ţară, mai ales acolo unde PSD are putere decizională, deoarece art. 38 alin. 4 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice poate lăsa loc de măriri salariale „infinite” şi poate fi exploatat de la un minim de 1% la un maxim de 50% anual”, mai scrie Gheba.

Preşedintele CJ Dolj a majorat retroactiv salariile de 16.000 lei ale unor angajaţi din instituţie

La rândul său, preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, susţine că, potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, personalul din instituţiile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariului de bază cu până la 50%, proporţional cu timpul efectiv lucrat pe proiect şi în baza unui pontaj semnat de managerul de proiect.

„Mai multe informaţii eronate au apărut recent în spaţiul public referitoare la majorările salariale acordate de mine, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, personalului nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile. Legea referitoare la aceste sporuri este foarte clară şi reglementează condiţiile în care aceste majorări se acordă angajaţilor angrenaţi în atragerea de fonduri europene. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, personalul din instituţiile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariului de bază cu până la 50%, proporţional cu timpul efectiv lucrat pe proiect”, susține președintele CJ Dolj.

Conform dispoziţiilor H.G. nr. 325/2018, în primele 5 zile ale fiecărei luni calendaristice, în funcţie de numărul de ore efectiv lucrate în luna anterioară, conform pontajului lunar semnat de managerul de proiect, se stabileşte procentul de majorare salarială acordat pentru activitatea desfăşurată în luna anterioară ca membru al echipei de proiect.

Acesta mai afirmă că deşi prevederile O.U.G. nr. 226/2020 nu impuneau îngheţarea salariilor la nivelul lunii decembrie 2020 pentru personalul aparatului de specialitate al Consiliul Judeţean Dolj, prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Dolj, în luna ianuarie 2021 s-a decis acest lucru, „în scopul maximizării fondurilor bugetare direcţionate spre investiţii, dar şi aplicării unui regim salarial unitar raportat la toate instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Dolj”.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate