marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiCum se împart primăriile Bucureștiului între partidele de dreapta

Cum se împart primăriile Bucureștiului între partidele de dreapta

Primăriile Bucureștiului se împart între partidele de dreapta astfel că, negocierile dintre liberali și PMP pe de-o parte și USR și PLUS de cealaltă parte deja se duc „la sânge”. 

Potrivit G4Media, negocierile au început cu o propunere a liberalilor respinsă de USR: patru sectoare pentru PNL / PMP, două sectoare pentru USR – PLUS. Cei din USR – PLUS au respins varianta, arătând că sondajele îi plasează pe primul loc în București, și acum discuția se îndreaptă spre paritate (trei candidați pentru USR PLUS, trei pentru PNL).

Celor din USR nu le-a plăcut nici faptul că PMP face parte din această alianță pentru București. Liberalii vor să includă și PMP în discuții, pentru a evita pierderea unor voturi de dreapta, USR PLUS susțin că PMP a pactizat cu administrația Firea și nu ar trebui luată în calcul.

Cu toate acestea, ignorarea PMP poate avea efecte catastrofale pentru alegeri. Partidul lui Eugen Tomac poate merge cu un candidat propriu la alegerile pentru București și va rupe o bună bucata din voturile dreptei mai ales că alegerile se vor desfasura într-un singur tur.

„În cazul parității la candidaturile pentru sectoare există mai multe variante de lucru, cu câteva puncte fixe însă. Astfel, una dintre variante e cea în care USR PLUS vor desemna candidații pentru sectoarele 1, 2 și 3, în timp ce liberalii au desemna candidații pentru sectoarele 4,5 și 6, urmând să cedeze către PMP una dintre primării”, mai spus jurnaliștii G4Media.

Cum se împart primăriile Bucureștiului între partide

Dacă se păstrează această variantă, candidații comuni ar putea fi:

  • Clotilde Armand (USR, Sector 1),
  • un candidat ales între Radu Mihaiu (USR) și un membru PLUS pentru Sectorul 2,
  • Ana Maria Ciceală (Sectorul 3),
  • Ștefănel Marin (PMP – Sectorul 4),
  • Dan Croitoru (PNL – Sectorul 5) și
  • Ciprian Ciucu (PNL – Sectorul 6).

E posibil însă ca, pe parcursul discuțiilor, să apară permutări între candidații la sectoare, dat fiind că PLUS și-ar dori să desemneze candidatul comun la Sectorul 5.

„Negocierile sunt încă la început. Dacă va exista o înțelegere privind paritatea între cele două mari blocuri ar putea fi folosit sistemul de tip fermoar la candidaturile pentru Consiliul general – adică un candidat de la blocul PNL/PMP urmat de un candidat de la blocul USR PLUS”, au declarat surse politice pentru G4Media.ro.

Negocierile au loc pe fondul desemnării lui Nicușor Dan drept candidat al USR, susținut de PNL, pentru Primăria Generală.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate