marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiRaportul MCV, cel mai dur de până acum, dar Guvernul dă replica...

Raportul MCV, cel mai dur de până acum, dar Guvernul dă replica UE

Votul de blam din Parlamentul European şi Raportul MCV, considerat cel mai dur de până acum, sunt un semnal adresat Guvernului României să oprească demersurile legislative care au afectat independenţa Justiţiei, aplicarea legii şi statul de drept, a declarat preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Marius Paşcan.

„Guvernul României a primit un vot de blam din Parlamentul Uniunii Europene. Raportul MCV, cel mai dur de până acum, şi rezoluţia adoptată concomitent sunt consecvente semnalelor de alarmă, constatărilor şi recomandărilor din ultimii doi ani, adresate României de Comisia Europeană, de Comisia de la Veneţia, de Parlamentul European şi de GRECO. Toate converg: Uniunea Europeană îi cere Guvernului şi Parlamentului României să oprească toate demersurile legislative care au afectat independenţa Justiţiei, domnia legii şi statul de drept. Am aflat, cu această ocazie, că statul paralel ocult cu care se luptă din răsputeri domnii Dragnea şi Tăriceanu nu sălăşluieşte doar în România, ci îşi întinde influenţa până la Bruxelles. Procurorii aceluiaţi stat paralel mondial, planetar, cu extindere cosmică îi cercetează penal pe domnii Dragnea şi Tăriceanu”, a declarat Paşcan. 

Potrivit lui, situaţia politică, economică şi socială din România s-a degradat grav, câtă vreme actuala guvernare a generat o permanentă conflictualitate, incapacitate managerială, şi i-a ostilizat pe români, i-a radicalizat şi îndreptat pe unii împotriva celorlalţi, tocmai în anul aniversar al unirii naţiunii române, al Centenarului Marii Uniri.

„Vă bateţi joc de România şi de cetăţenii săi! Vă preocupă doar aservirea Justiţiei şi a tuturor instituţiilor statului de către puterea politică, precum şi modificarea legislaţiei, care ajunge să-i protejeze prioritar pe infractori. Mesajul Bruxelles-ului pentru Guvernul Dăncilă este clar: ‘ori renunţaţi la legislaţia care pune sub control politic Justiţia, ori România va împărtăşi soarta Ungariei’. Aţi distrus orice şansă a României de a scăpa de MCV şi de a intra în Schengen iar prin acţiunile prim-ministrului Dăncilă este continuată strategia de şubrezire a statului şi a imaginii României în Europa”, a adăugat Marius Paşcan. 

Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea că din partea României va exista, fără îndoială, un răspuns la rezoluţia Parlamentului European şi raportul MCV

„Fără îndoială că din partea României va exista un răspuns. Dacă acest răspuns va fi sub forma unei scrisori a Guvernului sau alt document, nu pot să spun astăzi. Încă nu am discutat concret, am discutat aşa în linii mari cu domnul Dragnea, nu am discutat încă cu doamna prim-ministru. Eu vă spun ce am făcut eu: în această zi voi trimite colegilor mei liberali din grupul ALDE o scrisoare în care le împărtăşesc dezamăgirea faţă de conţinutul rezoluţiei din Parlament, nu de raportul MCV şi de modul în care a fost votat acest lucru. Între timp am primit informaţii din cadrul grupului ALDE şi aceste informaţii îmi întăresc convingerea că foarte mulţi dintre cei care au votat nu ştiau despre ce este vorba în realitate şi sunt colegi de bună credinţă care au început să-şi pună întrebări serioase în legătură cu formulele care par să reprezinte o critică la adresa României în ceea ce priveşte statul de drept”, a precizat Tăriceanu. 

Raportul MCV, un dezastru 

După ce trimite această scrisoare colegilor din ALDE, va face un document detaliat care să se refere atât la rezoluţie, cât şi la MCV şi în care o să le atrag atenţia, în manieră extrem de bine documentată, care sunt erorile grave care sunt incluse în aceste documente şi care nu reflectă realitatea. 

„Deci, raportul MCV este făcut de nişte funcţionari care nu au, după părerea mea, dimensiunea răspunderii politice a acestei acţiuni. În al doilea rând, sursele care sunt folosite sunt evident, aş spune, dezechilibrate, nu este făcută niciun fel de referire pe parcursul raportului MCV la informaţii care să fi venit din partea instituţiilor oficiale ale statului, adică Guvern, mai exact în speţă Ministerul Justiţiei, Parlament. Sunt alte surse care sunt folosite, nu sunt foarte clare cine sunt aceste surse şi părerea mea este că, la configurarea acestui element, a contribuit în mod regretabil Opoziţia, la conturarea unei situaţii care nu este cea reală”, a subliniat șeful Senatului. 

Tăriceanu consideră că votul din Parlamentul European este o ruşine pentru cei care au votat împotriva României, fiind cuprinse neadevăruri preluate şi în raportul MCV. 

Raportul MCV, nedrept

De asemenea, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat că raportul MCV este nedrept, neloial şi ipocrit faţă de România. „Raportul MCV era de aşteptat că o să fie aşa, însă, pe de o parte, este nedrept, pe de altă parte, este neloial şi ipocrit faţă de noi, ca parteneri, pentru că nu poţi să pui la nesfârşit tot felul de condiţionalităţi şi condiţii. Prima dată au fost cinci, după aia s-au mărit la 10 şi aşa mai departe, timp în care la celelalte ţări care au intrat în Schengen nu ai pus nicio condiţie, adică chestia asta cu dublă monedă, pe anumite ţări le tratezi într-un fel şi pe altele le tratezi în alt fel, sigur că nu este în regulă”, a spus Rădulescu, la Parlament.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate