sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiRețelele de energie electrică au nevoie de investiții de peste 10 mld....

Rețelele de energie electrică au nevoie de investiții de peste 10 mld. euro

Reţelele de transport şi distribuţie a energiei electrice au nevoie de investiţii de peste 10 miliarde de euro pentru înlocuirea infrastructurii cu durată de viaţă depăşită, afirmă reprezentanții Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Decizia Guvernului de creştere a ratei reglementate de rentabilitate (RRR) a capitalului investit este un mesaj adresat operatorilor de transport şi distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale de a investi în reţele şi de a-şi diversifica programele de investiţii. 

„Pentru operatorii de transport şi distribuţie, realizarea investiţiilor planificate reprezintă o preocupare permanentă de reducere a pierderilor tehnologice, de creştere a eficienţei reţelelor şi de îmbunătăţire a performanţei serviciilor de distribuţie, toate în beneficiul clienţilor. Conform estimărilor Federaţiei ACUE, reţelele de distribuţie necesită un efort investiţional de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viaţă depăşită, în vederea reducerii decalajelor faţă de media UE”, mai spun oficialii ACUE. 

Sectorul transportului şi distribuţiei de energie electrică şi de gaze naturale are în continuare nevoie de investiţii importante, realizate constant, pentru modernizarea şi extinderea reţelelor, precum şi pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite consumatorilor, lucru prezentat şi în Strategia energetică a României, document aflat în curs de aprobare. 

„Importanţa sectorului de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale este evidenţiată şi de un studiu realizat de PWC, în 2018, care arată că acesta are o valoare adăugată brută în PIB de aproximativ 12,9 miliarde de lei (circa 2,8 miliarde de euro), ceea ce reprezintă 1,42% din PIB. De menţionat şi faptul că un loc de muncă în acest sector susţine 3-4 alte locuri de muncă în economie”, au declarat oficialii ACUE. 

Guvernul a aprobatcreşterea ratei reglementate de rentabilitate de la 5,6% la 6,9% pentru operatorii de distribuţie.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate