joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiScandalul numirii şefului Statului Major al Apărării s-a încheiat. Iohannis câștigă

Scandalul numirii şefului Statului Major al Apărării s-a încheiat. Iohannis câștigă

Cererea Ministerului Apărării Naţionale de suspendare a decretului prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă a fost respinsă definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a admis recursul preşedintelui Klaus Iohannis. 

„Admite recursul declarat de recurentele – pârâte Administraţia Prezidenţială în nume propriu şi în calitate de reprezentantă a preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, împotriva sentinţei nr. 16 din data de 31 ianuarie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează în parte sentinţa atacată şi rejudecând admite excepţia inadmisibilităţii şi respinge cererea de suspendare a decretului nr. 1331/28.12.2018 ca inadmisibilă. Definitivă”, se arată în decizia Instanţei supreme. 

Decizia vine după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea MApN şi a suspendat decretul semnat de președinte, pe 31 ianuarie. Atunci reprezentanții juridici ai șefului statului au făcut recurs la Instanţa supremă şi au câştigat în final procesul cu Ministerul Apărării. 

Ministerul Apărării a intentat al doilea proces la Curtea de Apel Bucureşti împotriva lui Iohannis. De data aceasta, MApN solicita anularea decretului respectiv, însă instanţa a dat dreptate preşedintelui. 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării pe 28 decembrie.

În aceeași zi, șeful statului preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării. Imediat după aceasta decizie, oficialii MApN au depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018. 

Conform MApN, decretul semnat de preşedintele Iohannis încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, respectiv articolul 32, alineatul 5, conform căruia ‘şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an'”. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate