miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAdministrație publicăSchemele de ajutor de stat nu vor mai acoperi salariile beneficiarilor

Schemele de ajutor de stat nu vor mai acoperi salariile beneficiarilor

Schemele de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor vor fi modificate de Ministerul Finanţelor Publice, iar unde dintre aceste modificări ține de acordarea acestor facilităţi şi pentru cheltuielile de natură salarială ale beneficiarilor.

„Principalele modificări ale schemei de ajutor 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie sunt următoarele: introducerea posibilităţii acordării ajutorului de stat pentru acelaşi proiect de investiţii, atât pentru cheltuieli de natura activelor corporale şi necorporale cât şi pentru cheltuieli de natură salarială, fără a se depăşi valoarea eligibilă cea mai mare a oricăreia dintre cele 2 categorii; introducerea anumitor condiţii în vederea stabilirii eligibilităţii cheltuielilor de natura costurilor salariale; stabilirea mecanismului de recuperare proporţională a ajutorului de stat plătit pentru costuri salariale”,  au anuțat oficialii MFP.  

Totodată, se are în vedere modificarea intensităţilor maxim admise în funcţie de nivelul de dezvoltare al judeţelor, astfel încât să se elimine decalajele de dezvoltare dintre judeţe prin stimularea realizării de investiţii în judeţele slab dezvoltate, precum şi eliminarea unor formulare în vederea debirocratizării. 

Alte modificări la schemele de ajutor de stat

În ceea ce priveşte schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 332/2014 pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, modificările vizează: înlocuirea mecanismului de depunere a cererilor pentru finanţare în sesiuni cu mecanismul de depunere continuă şi eliminarea selecţiei pe bază de punctaj; introducerea posibilităţii demarării proiectului de investiţii după depunerea cererii pentru finanţare; modificarea pragului minim de creare a locurilor de muncă precum şi a categoriei acestora, respectiv minimum 30 locuri de muncă înalt calificate şi calificate; introducerea criteriului privind angajarea forţei de muncă înalt calificată şi calificată remunerată cu un salariu minim brut lunar în valoare de 8.000 lei pentru un loc de muncă înalt calificat (circa 4.600 lei net), respectiv în valoare de 5.500 lei pentru un loc de muncă calificat (circa 3.200 lei net). 

Modificarea schemei presupune eliminarea obligativităţii operatorului economic de a nu înregistra debite restante la bugetul general consolidat al statului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare, nu se mai solicită Cerificat de atestare fiscală la momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare. Această obligaţie rămâne valabilă la momentul plăţii ajutorului de stat, acestea fiind solicitate de reprezentanţii DGAS. 

Actualizarea schemei de ajutor mai aduce modificarea intensităţilor maxim admise în funcţie de nivelul de dezvoltare al judeţelor, astfel încât:

  • să se elimine decalajele de dezvoltare dintre judeţe prin stimularea realizării de investiţii în judeţele slab dezvoltate;
  • introducerea posibilităţii utilizării bugetului neconsumat în anii anteriori;
  • flexibilizarea procedurii de plată a ajutorului de stat. 

„Vreau să adaptăm prevederile schemelor de ajutor de stat atât la realităţile economice cât şi la nevoile şi provocările cărora trebuie să facă faţă mediul de afaceri din România. Pentru asta, lansăm în dezbatere publică un amplu proces de consultare cu toţi actorii din piaţă care ar putea să beneficieze de cele două scheme de ajutor de stat administrate de MFP”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate