marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiSecţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, compromisă prin inființare

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, compromisă prin inființare

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost compromisă prin însuşi actul de înfiinţare, a afirmat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„Această secţie a fost compromisă prin însuşi actul de înfiinţare. Textele de lege care o organizează au fost compromise din start, i-au stabilit o competenţă care, practic, paralizează activitatea ei. Nu funcţionează cu o astfel de competenţă alocată strict magistraţilor în care să se investigheze orice faptă comisă de magistraţi – corupţie sau necorupţie – de această secţie cu 15 procurori. Nu mai spun portiţa care s-a deschis şi prin care acum se pot tergiversa o serie de cauze prin simple plângeri împotriva magistraţilor, cauze care sunt în diverse locuri din ţară unde secţia nu poate să ajungă”, a declarat ministrul Justiției într-o intervenția la B1 TV.

Potrivit lui Cătălin Predoiu, statutul procurorului-şef al SIIJ este neclar. Modul în care arhitectura ei e gândită este cumva străin de coerenţa piramidală a sistemului Ministerului Public – piramidal şi cu control ierarhic. Statutul acestui procuror-şef este neclar dacă este sau nu controlat de procurorul general. Acesta afirmă că secţia ar fi reuşit să se compromită prin anchetele efectuate.

„Chiar şi după ce a intrat în vigoare legea, timp de un an de zile a reuşit chiar secţia asta să se compromită, pentru că n-a găsit altceva decât să investigheze ba oficiali care au imunitate diplomatică internaţională, ba magistraţi care au protestat contra modificărilor din legea justiţiei şi să dea tot felul de semnale sistemului că se transformă încet, încet, în altceva decât ce trebuia să fie”, a spus Cătălin Predoiu.

Predoiu, dar și mulți alți politicieni care până acum două luni erau în opoziție, sunt de părere că aceasta secție trebuie desființată pentru că aduce un grav prejudiciu actului de justiție creând presiune pe magistrații care încearcă să își facă treaba. Secția pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost creată la dorința lui Liviu Dragnea care la vremea respectivă dorea să scape de pușcărie. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate