duminică, iulie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiVot istoric în Parlamentul European: O largă majoritate cere acordarea statutului de...

Vot istoric în Parlamentul European: O largă majoritate cere acordarea statutului de candidat la UE pentru R.Moldova și Ucraina (Video)

Rezoluția Parlamentului European prin care se cere Consiliului acordarea statutului de candidat la aderare pentru R.Moldova și Ucraina a fost votată, joi, cu o foarte largă majoritate și însoțită de aplauze în picioare.

”529 voturi pentru Republica Moldova și Ucraina acum în Parlamentul European.(…) Rezultatul votului arată că în Parlamentul European nu mai există opoziție la Republica Moldova. Susținere totală”, a anunțat pe Facebook europarlamentarul român Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE.

Cetățenii celor două țări merită perspectivă europeană și merită acordarea statutului de stat candidat. 

Ucrainenii luptă de 4 luni cu arma în mână pentru valori europene, pentru democrație, pentru un viitor european.

Cetățenii Republicii Moldova au primit cu brațele deschise peste jumătate de milion de refugiați ucraineni, oferindu-le hrană, adăpost și îngrijire medicală. Acționând în felul acesta, Republica Moldova și cetățenii săi au dovedit, fără îndoială, că acționează în spirit european.

De aceea, în rezoluția votată astăzi, noi, Parlamentul European, cerem Consiliului European ca, la reuniunea de săptămâna aceasta, să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova și să ofere Georgiei o perspectivă europeană”, a mai subliniat vicepreședintele PPE.

De asemenea, europarlamentarul Vlad Gheorghe (USRPLUS) a postat imagini din momentul anunțării rezultatului votului aplaudat, în picioare, de plenul PE.

Și Comisia Europeană a avizat și susținut cu tărie aceeași poziție, prin declarații repetate ale președintelui Ursula von der Leyen.

Rezoluția votată azi de PE include și Georgia, însă Comisia Europeană a exprimat anumite obiecții cu privire la stadiul reformelor în această țară, cerându-i să realizeze mai întâi anumite progrese.

Decizia privind acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și R. Moldova trebuie luată, conform tratatelor europene, cu votul unanim al șefilor de state și de guverne, în cadrul Consiliului European.

Acesta se reunește joi și vineri la Bruxelles. Până acum, Ungaria a exprimat, prin vocea premierului Viktor Orban, obiecții cu privire la o decizie pozitivă pentru cele două state din vecinătatea Rusiei, dar rămâne de văzut cum se va vota.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate